Vabane vabandustest (1) 06 Nov

TREENING: Kes meist ei oleks trenniminemise asemel leidnud  vabandusi. Küll tundub ilm kehv, küll ei ole aega, küll ei ole tervis piisavalt hea. Siit sulle tavalisemad vabandused ning kuidas suuta neist loobuda.

  • Minu arvates ei ole trenn lõbus – trenn peab olema tore ja enesetunnet tõstev, mitte selline, mida pead hambad ristis kannatama.  Küll aga ei pruugi motivatsiooniga alati kõige paremad lood olla. Nendel päevadel on oluline pidada kinni distsipliinist ning minna siiski treeningule. Heaks abimeheks on mõtlemine tulemustele. Kui trenni ei lähe, tekib kergemini käega löömise tunne ning sa ei lähe ka järgmistele treeningutele ning siis on juba kerge kogu oma tervislikule eluviisile käega lüüa. Leia endas siiski jõudu. Pigem langeta endale seatud nõudmisi, treenides kergemalt. Proovi ka treeninguid vahetada, et ei tekiks rutiini -  nii on lihtsam treenimisest naudingut tunda.
  • Ma olen liiga väsinud – uuringud on näidanud, et kerge treening õhtul aitab parandada une kvaliteeti. Trenn vabastab kehas endorfiine, mis muudavad sind rõõmsamaks ja erksamaks. Lisaks on uni parem ning tunned end pärast puhanuna. Vali rahulikum treening nagu jooga, kus keha ei tooda nii palju adrenaliini.
  • Mul oli halb päev – igaühel meist on halvad päevad, kuid siis ongi kõige parem ka midagi head päeva lisada. Treenides saad sa rohkem energiat ning õhtul magama minnes võid rahulolevalt nentida, et oled astunud sammukese lähemale oma treeningu eesmärgile. Sea omale selged eesmärgid ning leia positiivne mantra, mida raskuste korral kasutada. Usu endasse. Kui saad sellega hakkama, tõuseb ka eneseusk.
  • Mul ei ole kellegagi treenida – Eestis on väga palju tervisesportlasi ehk see ei ole päris õige vabandus. Mine grupitreeningutele, need on populaarsed ning lisaks ka sotsiaalsed. Kui sa ei taha treeningrühmas olla, mine jõusaali. Ka seal on võimalik treeningseadmete taga inimestega tutvuda. Igasugune treening on hea. Seepärast alusta mõne treeninguga või liitu spordiklubiga.
  • Mu lihased valutavad – lihaste kasvamiseks on vajalik puhkus. Kuid seni kuni kuulad oma keha ning see ei tee valu, ei ole väikese lihasvaluga treenimine ohtlik. Vali sellisel juhul jooga, jalutuskäik või treeni neid lihasgruppe, mida viimati ei ole treeninud. Kerge treening, mis ei koorma valusaid lihasgruppe, on kasulik ning suurendab verevarustust. See aitab lihastel ka paremini taastuda.
  • Mul ei ole aega – üks tavalisemaid vabandusi, kuid tegelikult on kõikidel treeninguks aega. Oluline on seada prioriteedid paika. Treenides ei paranda sa mitte ainult oma tervist, vaid lisad ka energiat ja seepärast jõuad tavaelus ka rohkem teha. Ära võta treeningut kui stressimomenti, vaid vahendit stressi vähendamiseks. Vähe ja sagedamini on parem kui üldse mitte. Tee omale nädala plaan ning hoia sellest kinni.
  • Mul on vaid 20 minutit aega – sellest piisab, et teha üks kiire intervalltreening, mis põletab rasva ning suurendab lihaseid. Hea vaheldus, kui aega on vähe. Kiida ennast, et oled tubli ning treenid intensiivselt 20 minutit, selle asemel et olla tige, et ei saa rohkem aega treeninguks võtta. 
 
Positiivse ellusuhtumise treenimine aitab ka treeningust lõbu tunda.
 
Allikas: Aftonbladet.se
loe ja kommenteeri