Vesijooks - mis see on? 03 Dets

Jooksmisel võib olla mitmeid erinevaid vorme: joosta võib kiiresti, kaugele, lihtsalt lõõgastuseks või vormi parandamiseks. Kui soovid tavalisele jooksmisele vaheldust, kuid leiad, et jooksmine on see, mis sind köidab, siis soovitame vesijooksu ehk jooksmist vees.

Vees jooksmine on lihaste ja liigesta tervise seisukohast leebe treeningviis, olles intensiivsuse poolest siiski piisavalt kõrge. See on hea viis tegemaks kõrge koormusega treeninguid, nagu näiteks intervalltreeningud, kuid kasutades selleks pehmemat varianti, mis ei kuluta keha nii palju.

Tegelikult on suurem osa treeningutest vees läbi viidavad. Vees treenides ära unusta:

  • Jookse veidi ülepingutatud jooksusammudega ning tööta samal ajal aktiivselt kätega.
  • Ära kalluta liiga palju ette ega taha. Kui kaldud liiga ette, on see sama nagu ujuksid koera. Õigest asendist kõrvale kaldumist tuleb vesitreeningute käigus üsna sageli ette.
  • Tööta korralikult jalgadega, proovides erinevaid sammupikkusi, sagedusi ning kõverdusi/sirutusi.
  • Ujumisvest ei ole päästevest ehk see ei hoia sind vee peal.
  • Vees treenides ei ole pulss sama kõrge kui maismaal, sest vee „surve“ aitab transportida verd tagasi südamesse.
  • Ära anna alla! Enne vesijooksust loobumist proovi seda teha vähemalt 5-10 korda.
  • Pärast veetreeningut joo kindlasti palju vett, sest vees ei ole tunda, kui palju sa higistad.

Peaksid proovima hoida end kogu aeg hõljuvana, st ära puuduta põhja. Hõljumine muudab treeningu raskemaks ning paneb ka ülakeha efektiivselt tööle.

Ujumisvesti kandmine ei ole kohustuslik, kuid pikema treeningu korral on seda hea kasutada, lühemaid intervalle ja sprinte on mugavam ilma teha. Sobivad ujumisvestid on saadaval spordipoodides ja internetikaubamajades.

Oluline on meeles pidada, et kõige tähtsam on treeningu toimumine. Proovi erinevaid viise, kuni leiad enda jaoks sobivaima.

Allikas: http://jogg.se

loe ja kommenteeri