Zumba – seda trenni sa armastaksid! 05 Jun

Rutiini ja üksluisuse vältimiseks on välja mõeldud kõiksugu tantsutrenne. Üks viimaseid on kulutulena üle maailma levinud zumba, milles on ühendatud reipad latiinorütmid ja suheliselt lihtsad tantsuliigutused.

Liikumine on zumba’s vaheldumisi kiire ja aeglasem, et tagada korraga vastupidavustreening, lihastoonuse tõstmine ja rasvapõletus. ZumbaFitnessi treenerite Triin Feofanovi ja Triin Sommeri sõnul on trenni eesmärk väga lihtne – treening olgu ühtaegu nii tõhus kui ka lõbus. Nii kirjutas hiljuti ajakiri Naised.

MIS SEE ON?

Tunnine zumba-treening sisaldab peaaegu kõikide tuntud ja vähem tuntud Ladina-Ameerika tantsude, lisaks kõhutantsu, hiphopi ja muude tantsude elemente ning lihaskoormust tõstvaid aeroobikaelemente.

Iga treener töötab oma programmi välja iseseisvalt, seega on treeningud nii muusikaliselt kui ka tehniliselt erinevad. Programme uuendatakse vastavalt vajadusele ning tavaliselt mitte täies mahus, vaid jupphaaval – välja vahetatakse üks või mitu tantsuliigutust ja/või lugu. Kuna liigutused on kergesti järgitavad, mõjuvad uuendused värskendavalt ja trennis ei teki rutiini.

Erinevalt aeroobika- või tantsutunnist ei õpita zumba-tunnis kavasid, vaid hakatakse kohe tantsima, sest tantsude ülesehitus on lihtne ning sammude järjekorra meelespidamisega pole vaja pead koormata. Oluline rõhk on emotsioonidel, mida saadakse treenimisest hea muusika saatel. Iga tants zumba programmis on üles ehitatud kolmele või neljale kergesti järgitavale põhiliikumisele, millele lisatakse erinevatele tantsudele iseloomulikke elemente.

SOBIB KÕIGILE

Zumba sobib kõigile vanusest ja soost sõltumata. Lastele, eakamatele ja edasijõudnutele on välja töötatud spetsiaalsed programmid, kuid põhiprogrammiga saavad kõik hakkama, sest eesmärk pole treeneri perfektne järgimine, vaid oma oskustele ja võimetele vastav pingevaba liikumine kaasahaarava muusika saatel.

Eelnev tantsukogemus ei ole oluline. Kui esimestes trennides võivad puusaringid või kõhuväristamised lausa ületamatutena tunduda, imestad mõne aja möödudes isegi oma uute oskuste üle ja painduvuse kiire areng võib sind positiivselt üllatada.

Trenni eelduseks pole ka muusikaline kuulmine. Kui kaasahaaravat muusikat kuulates tunned, et tahaksid liikuda, siis sellest piisab. Kuidas liikumine välja kukub, pole oluline. Zumba põhieesmärk on tõsta füüsilist toonust emotsioonide vallandumise käigus.

EESTI KOGEMUS

Eestis on zumba’ga tegeldud õige lühikest aega, kõigest mõni kuu, aga selle treeningustiili edu järgi maailmas on selge, et ega see ka siin väheste valitute huviks jää.

Zumba üks suur eelis teiste tantsutrennide ees on selle sobivus kõigile vanusegruppidele. Treenerite sõnul on praegu nende trennides esindamata vaid alla 18- ja üle 40aastased huvilised, kuid arvata on, et see muutub üsna varsti. Näiteks toovad nad Belgia, kus noorim zumba-harrastaja on üheksa- ja vanim 78aastane. Spetsiaalses lastele mõeldud zumba-trennis käivad ka päris pisikesed.

Põnevaks ja populaarseks muudab zumba fännide jaoks suur improvisatsioonivõimalus. Treener on tunni läbiviimisel oma otsustes vaba, varieerides liigutusi, nende järjekorda ja muusikat. Uued nüansid tantsudes ja ka aeroobikaelementides on igati teretulnud, kuna lisavad trennile värskust. Nii pole treening tüütu ei treenerile ega treenijale.

Allikas: naistemaailm.ee

loe ja kommenteeri