6 dieedireeglit, mida pead rikkuma (1) 07 Veeb

Peaaegu iga päev võime ajalehtedest või ajakirjadest lugeda uute kaalulangetamisega seotud nippide kohta. Saame soovitusi, mida juua või millised toite ja toitaineid tarbida, kuid ülekaaluliste inimeste arv suureneb sellele vaatamata iga päevaga.

Ja mida peakski uskuma, kui soovitusi, mis erinevad üksteisest kui öö ja päev, sajab sisse uksest ja aknast? Pole mingi ime, et inimesed on segaduses, uskudes väiteid, mille kehtetust on tõestatud.

 
Vana reegel: ära söö õhtul pärast kella kuute
 
Mis teeb selle kellaaja nii maagiliseks? Algne idee oli teavitada inimesi, et ei tohiks süüa 3 tundi enne magamaminekut. Tegu võib olla küll hea ideega, kuid kaalutõusuga pole õhtusel söömisel mingit pistmist, küsimus on lihtsalt paremas enesetundes. Täiskõhutunne muudab magamise ebamugavaks, kuid sinu keha ei tunne kella - tema jaoks on kalorite arv see, mis loeb.
 
Uus reegel: ära näksi õhtuti ohjeldamatult 
 
Kaalutõusu põhjuseks on hoopis tõsiasi, et õhtuti tarbitakse suures koguses ebatervislikku toitu, olgu selleks siis rasvane õhtusöök või igavusest tingitud näksimine. Kaalutõus tekib, kui päeva jooksul tarbitud kalorite arv ületab kulutatud kalorite arvu, seega pead tarbitud-kulutatud kalorite suhet ise hoolikalt jälgima. Õhtuti söömine on lubatud, kui sööd teadlikult, mitte igavusest. 
 
Vana reegel: vali rasvavaba toit
 
Tänapäeval on paljudest toitudest olemas ka vähendatud rasvasisaldusega või rasvavabu versioone. Paljud inimesed valivaid automaatselt rasvavaba variandi, et hoida oma kehakaalu kontrolli all. Rasvavabade toodete hulka kuuluvad aga ka sellised toidud, mida ei tohiks üldse süüa nagu kiirtoit, tehislik toit või maiustused. Need tooted on ebatervislikud ja sisaldavad ohtralt kaloreid, mistõttu kehakaalu pole võimalik nende abil kontrollida. 
 
Uus reegel: tarbi tervislikke rasvhappeid
 
Ka kaalulanguse ajal vajab sinu keha iga päev tervislikke rasvhappeid, et kaitsta organeid, omastada vitamiine, toota hormoone jne. Tervislikud rasvhapped aitavad täiskõhutundel kauem püsida. Neid rasvu leidub pähklites, avokadoos, oliiviõlis, rasvases kalas jne.
 
Vana reegel: peaksid põletama kõik söödud kalorid treeninguga
 
Kaalulanguseks on vaja põletada need kalorid, mida keha ei vaja. Mõned aga arvavad, et kõik tarbitud kalorid tuleb põletada treeninguga. Selline praktika võib viia terviseprobleemideni. Pea meeles, et sinu keha põletab ise kogu päeva jooksul kaloreid, ka siis, kui sa ei ole otseselt füüsiliselt aktiivne. Seda protsessi tähistab ingliskeelses keeleruumis akronüüm BMR (basal metabolic rate) ehk maakeeli BAV, st baasainevahetus. Keskmiselt moodustab BAV 1200-1500 kalorit päevas. Lisades siia juurde selle, mille kulutad käimise, jooksmise või treeninguga, on lihtne kulutada rohkem kaloreid kui tarbid.
 
Uus reegel: liigu rohkem ja treeni mõõdukalt
 
Proovi saavutada aktiivne elustiil, lisades rohkem liikumist igasse päeva. Kõike seda ei pea arvestama treeninguna. Kaalulangusele aitavad kaasa ka pisiasjad, näiteks treppide eelistamine ja kontoris liikumine. Treeninguga ei ole mõtet ekstreemsustesse laskuda, vaid järgida igapäevaselt ettenähtud kalorinormi ning piisavalt liikuda.
 
Vana reegel: loobu söögikordadest, nii kaovad kilod kiiremini
 
Paljud usuvad, et kui nad jätavad näiteks hommikusöögi vahele, aitab see kaloritarbimist vähendada ning seeläbi kaalu langetada. Teoorial on jumet, kuid tavaliselt on tulemus hoopis vastupidine. Olles tunde söömata, on tõenäoline, et järgmise söögikorra ajal unustad kõik oma plaanid ning sööd rohkem kui kunagi varem. Lisaks aeglustub ainevahetus, sest keha arvab, et süüa ei ole nii pea oodata ning läheb üle salvestusrežiimile.
 
Uus reegel: söö parajas koguses ning regulaarse vahega kogu päeva jooksul
 
Proovi hoida veresuhkru taset kogu aeg ühtlasena, süües regulaarsete vahedega. Söö pigem väiksemaid portsjone 3-4 tunni tagant. Ideaalne on 3 korralikku söögikorda ning 2-3 vahepala päevas - nii ei teki nälga ning veresuhkru tase püsib stabiilsena.
 
Vana reegel: süües vähem süsivesikuid, õnnestub ka kaalu langetamine
 
Aastaid on räägitud, et süsivesikutevaene dieet on ainuke viis lihtsalt kilodest vabanemiseks. Tegelikult on süsivesikud organismile vajalikud, tagades turvalise ning püsiva kaalulanguse.
 
Uus reegel: süsivesikud tulgu täisteratoodetest
 
Süsivesikuid on võimalik hankida ka saiast ja maiustustest, kuid täisteratoodetest pärinevad süsivesikud on kõige tervislikumad. Selle asemel, et loobuda süsivesikute söömisest, eelista täisteratooteid ning töötlemata toitu nagu pruun riis ja täisteraleib. Paralleelselt vähenda ebatervislike süsivesikute tarbimist.
 
Vana reegel: loobu rasvastest toitudest, sh oma lemmikutest
 
See on tavaline soovitus, mis murrab aga pahatithti igasuguse tahtejõu. On ebareaalne, et suudad loobuda kõikidest toitudest, mida armastad. Kui loobud oma lemmiktoitudest täiesti või jagad toidud „headeks“ ja „halbadeks“, tunnetad lõpuks tervislike toitude söömist karistusena.
 
Uus reegel: söö kõike, mida soovid, kuid jälgi koguseid
 
Ära keela endale toite, vaid jälgi koguseid ning söö ka oma lemmikuid. Peaasi, et sa oma eesmärgist kõrvale ei kaldu. Lisa paar šokolaaditükki oma hommikusöögile, vältides nõnda olukorda, kus pistad kogu tahvli nahka. Lubades endale väikeseid patustamisi, vähendad isude tekkimise tõenäosust ning väldid eesmärgist kõrvale kaldumist.
 
Uued reeglid põhinevad kainel mõistusel ning neid on lihtsam järgida. Oluline on kuulata keha signaale ning rahuldada isusid mõistlikul viisil, jälgides koguseid ja tervislikku eluviisi. Peagi imestad isegi, kui palju väikesed muudatused suurt pilti võivad mõjutada.
 
 
loe ja kommenteeri