7 tehnikat kaalu langetavaks toitumiseks 08 Apr

Sõnapaar mindful eating tähendab maakeeli teadlikku söömist, milles osaled kõigi oma meeltega ning mille tulemusena võtad kaalus alla. Liigsöömine tähendab harilikult liiga paljude kalorite tarbimist ning sellega kaasnevat kaalutõusu. Teadlikult süües võtad aga kaalus hoopis alla. Siit 7 tehnikat, mis teevad söömise nauditavamaks, kuid vähendavad ühtlasi päevast kalorihulka.

1. Lõpeta ebavajalik söömine

Harjutus: Jälgi mediatsiooni abil oma toidusoovi, samas ise sellele reageerimata. Analüüsi, mis toimub hetkedel, kui sa soovid süüa, kuigi näljatunne puudub.

Tee nii: Pane tähele, kus ja kuidas sa tunned soovi süüa. Aktsepteeri, et see soov on olemas ilma sellele hinnangut andmata. Sõltumata sellest, mida teed, ei saa sa jätta soovi tähelepanuta ning iga käitumine selle järgi on teadlik valik.

Võit: Mida rohkem sa toitumisihasid teadvustad, seda paremini suudad ka oma toidusoovi kontrollida.

2. Söö siis, kui sa sööd

Harjutus: Muuda harjumuseks, et söögi ajal sa ka tõepoolest sööd. Paljud räägivad toidukorra ajal teistega, teised söövad televiisori ees, arvuti taga jne. Kui sa ei keskendu piisavalt põhitegevusele, on tulemuseks ülesöömine.

Tee nii: Pane oma telefon, televiisor ja arvuti kinni. Keskendu sellele, et oleksid mõtetega söömise juures.

Võit: Saad toidust suurema naudingu ning tunned kiiremini täiskõhutunnet.

3. Ära söö kohustusest või harjumusest

Harjutus: Tee nagu lapsed – lõpeta söömine, kui sa ei ole enam näljane.

Tee nii: Lõpeta söömine, kui märkad, et ei ole enam näljane, sõltumata sellest, kui palju toitu on taldrikul alles. Vii taldrik laualt ära, et sa vanast harjumusest lihtsalt edasi ei sööks.

Võit: Saad halvast harjumusest lahti ning õpid oma keha kuulama.

4. Söö aeglaselt

Harjutus: Söö aeglaselt, keskendudes igale meeltesse saadetavale signaalile.

Tee nii: Kasuta oma silmi, nina ja isegi kõrvu selleks, et toidust tõelist naudingut tunda. Kulub ca 20 minutit, enne kui aju on registreerinud, et oled söönud suutäie toitu.

Võit: Sa naudid rohkem söödavat toitu, kuid sinu näljatunne väheneb ning keskendud rohkem söömisele.

5. Söö vastavalt näljatundele

Harjutus: Astu kontakti oma loomuliku näljatundega.

Tee nii: Proovi eristada loomulikku näljatunnet stressist. Viimane tekitab kehas pinget ning paneb sööma rohkem kui vajaksid.

Võit: Toit maitseb paremini, kui oled tõesti näljane ning naudid söögikorda. Nautides saab kõht tervislikult täis. Vabane halvast enesetundest, st hirmust, et sööd liiga palju. Kui oled õppinud tundma tõelist, st füüsilist näljatunnet, suudad eristada ka liigsöömist.

6. Söö ja naudi šokolaadi

Harjutus: Nautida ebatervislikku ilma seda liigselt söömata. Harjuta toiduga, mida eriti armastad.

Tee nii: Magusaisu tekkides vali näiteks oma lemmikšokolaad. Söö seda teadlikult, aeglaselt ning üks suutäis korraga. Lase igal tükil keele peal korralikult sulada, enne kui selle alla neelad.

Võit: Kui avame end selleks, et hetke nautida, vajame vähem seda, mida naudime.

7. Söö meditatiivselt

Harjutus: Osale meditatiivselt söömisprotsessis.

Tee nii: Pane tähele kõiki oma meeli söömise ajal. Lase teistel mõtetel, mis võivad tekkida, mööda minna ning keskendu ainult söömisele.

Võit: Aeglasemalt süües saad paremini aru oma näljatundest.

Allikas: http://iform.se

loe ja kommenteeri