Ameerikas rasvumist põhjustav suhkur jõuab Euroopasse 21 Jaan

Ameerika „halb suhkur“ on teel Euroopa Liitu järgnevate aastate jooksul, hoiatavad teadlased. Draama põhjustab nende väitel ameerika rasvumisepideemia teadlaste sõnul tööstuslik suhkur isoglükoos, mis  suurendavat oluliselt diabeediriski. 

Teadlane David Ludwig leiab, et see on USAs suurenenud rasvumise põhjuseks ning riigid, mis lubavad seda kasutada, suurendavad 2-tüübi diabeeti haigestumise riski. Varem on Euroopa Liit selle kasutamist tugevalt piiranud, kuid paari aasta pärast võib kõik muutuda.

Svenska Dagbladet informeerib muudetud impordikvootidest aastatel 2016 ja 2017, mis tähendab, et suhkrut võidakse tuua ka Euroopa Liitu.

Isoglükoos on tööstuslikult toodetud ning tänu glükoosi ja fruktoosi tasakaalu muutustele  ohtlikum kui tavaline suhkur. Ettevõtte Agribenchmark turundusandmete järgi on oodata isoglükoosi praeguse 5-protsendilise turuosa suurenemist 1/3ni Euroopa Liidu suhkruturust. Selle mõju rahva tervise halvenemisele võib olla aga teadlaste arvates väga suur.

USAs peetakse nimetatud suhkrut riigi rasvumise peamiseks põhjuseks, mis omakorda on suurendanud infarktide, insultide ja vähihaiguse kasvu ameeriklaste seas, kirjutab Huffington Post.

Ajakirjas  "American Journal of Clinical Nutrition" avaldatud uurimus näitas, et maades, kus kõnealune suhkur on lubatud, suurenes 2-tüübi diabeeti haigestunute risk 20 protsenti võrreldes riikidega, kus see suhkur on keelatud.

Arst Mark Hyman paneb kõigile südamele, et tuleks vältida isoglükoosi tarbimist, et me ise ja meie lapsed oleksid tervemad ning sellest võidaks kogu planeet.

loe ja kommenteeri