Avokaado, ilu ja tervise allikas (2) 04 Mai

AvokaadoAvokaado on suurepärane puuvili, mis tagab sulle tervise ja ilu, sest sisaldab suurel hulgal kasulikke rasvhappeid, mis nii ennetavad kortse kui parandavad aju võimsust. Nii et kui soovid olla kaunis ja terve, haara puuviljaletilt avokaado, kirjutab sund.nu.

Avokaado sisaldab palju vitamiine, mineraale, kasulikke rasvhappeid ja antioksüdante. Kasulikud rasvhapped koosnevad peamiselt monoküllastatud rasvhapetetest, mis suudavad vähendada halva kolesterooli sisaldust ning tõsta hea kolesterooli taset. Lisaks sisaldab avokaado palju E-vitamiini, mis aitab nahal säilitada oma pehmuse, sära ja värskuse, andes ka juustele täiendavat läiget. Puuvilja kõrge kaaliumisisaldus aitab regulereerida vererõhku ning on hea lihastele. Rääkimata kiudainetest, foolhappest, vitamiinidest A, B, C ja magneesium.

Avokaado on pärit Kesk- ja Lõuna-Ameerikast, kuid tänapäeval kasvatatakse ka USAs, Iisraelis, Tšiilis, Mehhikos, Brasiilias ja Dominikaani Vabariigis. Pirnloorberi (Persea americana) puu võib kasvada kuni 65 meetrit kõrgeks, kuid keskmine kõrgus on 25 meetrit. Üks puu annab ca 180 avokaadot aastas.

Sõna avokaado tuleb sõnast asteegikeelsest sõnast “ahuacatl” ning tähendab otsetõlkes munandit. Avokaadosid on erinevaid sorte, kuid populaarseimad on Hass ja Fuerte. Hassil on tugev pruunjasmust koor, Fuertel on siledam, tumeroheline koor ning märgatavam pirnikuju.

Avaokaado eluiga on 30 päeva ning seepärast on tark osta see koju just sel päeval, kui plaanid teda kasutada. Toores avokaado küpseb kõige paremini edasi toatemperatuuril; kui paned ta toorena külmkappi, värvub viljaliha seest pruuniks, sest rasvad on külma suhtes tundlikud. Kuid küpset avokaadot saab külmkapis edukalt säilitada. Kui soovid, et avokaado küpseks kiiremine, aseta ta koos õunaga või banaaniga paberkotti. Puuviljad toodavad etüleengaasi, küpsemishormooni, mis kiirendab küpsemist.

Lihtsaim viis avokaado söömiseks on see viiludeks lõigata ja lihtsalt toidu kõrvale süüa. Avokaadot on lihtne ka püreestada ning kasutada leival või ja margariini asemel.

Lihtsa avokaadosegu ehk guacamole valmistamiseks püreesta avokaado ning sega hulka hakitud küüslauku, maitseks ingverit, köömneid, musta pipart ja paprikat. Hästi sobib ka veidi sidrunit. Populaarne on poolitatud avokaado krevettidega kui eelroog, mis on toitaineterikas ning hea kombinatsioon, mida on ka lihtne valmistada.

Kui jätad lahti lõigatud avokaado värske õhu kätte, muudab see värvi, oksüdeerub. Selle vältimiseks võid tilgutada paar tilka sidrunit või äädikat, või kui oled valmistanud guacamole, jäta avokaadokivi segusse, nii säilib värv paremini.

Lõpetuseks maitsva avokaadosupi retsept:

Avokaadosupp krevettidega (4 portsjonit)

500 gr koortega krevette

3 küpset avokaadot

1 dl kohupiima

3 spl sidrunimahla

1 l kanapuljongit

Soola

Pipart

Murulauku

Valmistamine:

Koori krevetid. Eemalda avokaadost kivi ning seejärel kraabi viljaliha koorest välja. Purusta viljaliha kahvli või saumikseriga. Sega segu kohupiimaga, et see ei värvuks. Soojenda puljong ning vispelda see avokaadosegu hulka, maitsesta soola, pipra ja sidruniga. Tõsta supp taldrikutele ning kaunista krevettide ja murulauguga, serveeri kohe.

loe ja kommenteeri