Aga kuidas tegelikult on ehk fakte toidust 03 Sep

Kas toored aedviljad on tervislikumad kui keedetud? Kas õhtune söömine ajab paksuks? Alljärgnevalt vastused mõndadele levinumatele müütidele.

Väherasvane toit aitab kaalu alandada?

Kas tarbid korraliku toidu asemel müslibatoone ning valid madala kalorisisaldusega toidu rasvasema asemel? Rasvavabad ja valmistoidud sisaldavad suures koguses suhkrut, süsivesikuid ning tehislikke magusaineid ning lisaks võivad tegelikult sisaldada sama palju kaloreid kui „rasvasemad“ valikud. Söö parem väiksem kogus normaalse rasvasisaldusega toitu, kus on vähem suhkrut.

Hilisõhtune toit teeb paksuks?

Tunned end halvasti, sest söögikord langeb sageli hilisõhtule või isegi öösse? Kalorid on kalorid olenemata sellest, kas sööd neid hommikul, päeval või öösel. Ahvide peal läbi viidud uuringud näitasid, et nende kehakaal ei tõusnud olenemata sellest, kas tarbisid 6 või 65% oma päevastest kaloritest öösel. Õhtul hilja on lihtsalt suurem risk ülesüüa, võttes suurema koguse või näksides muude tegevuste kõrvalt.

Muna tõstab kolesteroolitaset?

Kuigi munas leidub kolesterooli, reguleerib keha oma kolesterooli tootmist ise. Ehk kui sööme muna, siis keha toodab selle tõttu vähem kolesterooli. University of Surrey ülikoolis läbi viidud uurimus näitas, et testis osalenud isikud, kes 12 nädala jooksul tarbisid iga päev kaks muna, nende kolesteroolitase selle ajaga ei tõusnud. Lisaks sellele, et munas on üsna vähe kaloreid, sisialdab see D-vitamiini, B12-vitamiini ning palju teisi kasulikke toitaineid.

Puuvilju ja aedvilju säilita külmkapis?

Parem mitte, toatemperatuuril seisnud arbuusis oli kaks korda nii palju betakaroteeni ning 20 protsenti rohkem lükopeeni ja antioksüdante kui sama aja külmkapis olnud arbuusil. Samale tulemused jõudsid teadlased ka banaanide ning virsikute osas. Ka nende kasulike toitainete sisaldus on toatemperatuuril hoides suurem.

Värsked aedviljad on keedetutest tervislikumad?

Kaua on arvatud, et keetes kaovad paljud aedviljade kasulikud ained, kuid see ei ole alati tõsi. Hea näide on porgand, mille betakaroteeni tase keetes suureneb peaaegu kolm korda.

Valge liha on väherasvasem kui punane?

Paljud kaalualandajad valivad valguallikaks kanaliha sea- või veiseliha asemel. Kui varem oli liha küljes suured pekiribad, siis praegu on rasvasisaldus peaaegu sama. Taine lihatükk võib sisaldada isegi vähem rasva kui näiteks kanakoib.

Allikas: Aftonbladet.se

loe ja kommenteeri