Functional Food: kaval trend või arukas toitumine? 06 Mai

Mida tähendab väljend functional food? Kas see on tõesti vaid tavaline toit, mida turundatakse trendika tootenime all vaid selleks, et tarbijalt võimalikult rohkem raha küsida? Või on need uued, tervislikumad tooted?

Mille poolest erineb FF toidulisanditest ning looduslikest ravimitest? Laiale tarbijaskonnale suunatud kaubamärk, mis tähendab otsetõlkes “funktsionaalne toitumine” kujutab endast valitud toiduaineid, mida tarbitakse nagu tavalistki toitu, kuid erinevus on spetsiifilistes, dokumenteeritud tagajärgedes. FF tooted ei ole toidulisandid ega ravimid, mis on tavaliselt pulbri või tablettide kujul, vaid meie igapäevane toit.

Funktsionaalse toidu trend algas Jaapanist 1980-ndate keskel. Nüüdseks on see tuntud üle maailma. Tänapäeval eristatakse kolme suuremat nn. funktsionaalse toiduga täiustatud rühma:

  • piimatooted, kus on kasulikud bakterid.
  • kiudaineterikkad leiva- ja pastatooted
  • margariinid kasulikest rasvadest, mis on rikastatud omega-3 rasvhapetega.

Kõiki seob neid tooteid (ühel või teisel moel) ekstrakogus vitamiine ning mineraalaineid ning pikem täiskõhutunne.

See, kas toodet nimetatakse funktsionaalseks või mitte, on paraku ennekõike turundajate mängumaa. Sest tootemärgiga tuuakse ju üks kaup nii vaid teiste omasuguste hulgas paremini nähtavale. Kuid samas on siin ka oma sügavam mõte sees. Sest FF-märgistus on poes kaupa valides lihtsam võimalus oma tervisest hoolida. Sest kui ostad poest näiteks funktisonaalse jogurti või leiva (mõlemad on ju Eestis saadaval) siis on hea teada, et oled juba ravimite arvelt kokku hoidnud, kuna need tooted parandavad mh näiteks seedimist.

Arutatud puu- ja aedviljadelegi on kaalutud FF ehk funktsionaalse toidu märgistuse lisamise võimalust, ent seni on see vaid plaan. Õnneks, sest enamik meist teab, et iga päev on soovitatav süüa neid piisavas koguses. Kui lisada igasse oma toidukorda ka kapsast, aitab see vältida teatud vähitüüpidesse haigestumist. Ehk tavaline kapsasalat on tervisele tõesti kasulik.

Allikas: sund.nu

loe ja kommenteeri