Geenitest annab nõu õige dieedi valikul (1) 04 Aug

Foto: br3akthru / FreeDigitalPhotos.net

Foto: br3akthru / FreeDigitalPhotos.net

Unusta imedieedid. Geenid on need, mis mõjutavad sinu kaalulangust või treenigu mõju lisakilodele, kirjutab dn.se.
Ameerikas loodud geenitest otsib nelja erinevat geeni, mis juhivad ainevahetust ning seda, kuidas rasv energiaks muudetakse treeningu käigus. Ehk on just see hea lahendus inimesele, kes on proovinud kas kaalujälgijad, GI-meetodit või mõnda muud erinevatest toitumissuundadest.

Piisab vaid harjaga veidi oma põse siseküljelt kraapida, tulemus koos harjaga ümbrikusse ja USA poole teele saata ning paari nädala pärast on lootust vastus kätte saada. Edasi räägivad juba sinu pärilikud andmed, kuidas tüütutest ülekilodest vabaneda. Nimelt on uued USAs tehtud uuringud näidanud, et ei ole olemas ühtegi universaalselt kaalualandamise meetodit, mis sobiks kõikidele. Valima peaks mooduse, mis vastab igaühe geneetilistele eeldustele.

Uus geenitest Inherent health http://www.inherenthealth.com annab nõu vastavalt personaalsetele andmetele, kuidas peaks sööma, et kaalust alla saada. Lisaks antakse ka soovitusi treeningute osas, millist intensiivsust konkreetne keha vajab, et käivituks rasvapõletus.

Uuringud geenide ja ülekaalu vaheliste seoste kohta on hetkel väga kuum teema, sest ülekaalu probleem kogu maailmas aina süveneb. USA südamekongressil, kus uut geenitesti tutvustati, rääkisid uurijad, et valides õige dieedi, mis vastab inimese geenitüübile, võtab inimene 2-3 korda rohkem alla kui see, kes valib „vale“ dieedi.

Christopher Gardner, kes on Stanfordi ülikooli meditsiiniprofessor, lasi umbes 300 ameeriklannal järgida üht neljast dieedist aasta jooksul: ekstreemne või mõõdukas süsivesikutevaene dieet, madala rasvasisaldusega dieet või tasakaalustatud toitumine. Keskmine kaalualanemine oli 4,6 kilo. Kõige parema tulemuse sai ekstreemset süsivesikutevaest dieeti järginud testgrupp, sellele järgnes tasakaalustatud toitumine, madala rasvasisaldusega dieet ning viimane oli mõõdukas süsivesikutevaene dieet.

Geenitestiettevõte Interleukin koos Christopher Gardneriga võtsid ühendust 110 testis osalenud naisega, kes andsid oma DNA-testi. Teadlased nägid, et naised, kes olid valinud oma geenitüübi jaoks õige dieedi, olid võtnud alla keskmiselt 6 kilo. Need, kes olid valinud aga oma geenitüübi jaoks ebasobiva dieedi, olid alla võtnud keskmiselt 2 kilo.
Uuringud on ammu näidanud, et isegi kui süüa sama toitu, võtavad inimesed alla erinevalt. Meie kehad reageerivad nimelt erinevatele toitudele ning treeningule erinevalt. Üks seletus sellele ongi meie kehade erinevad geenid. Toitained nagu rasv ja süsivesikud kas kiirendavad või vähendavad oma aktiivsust teatud geenitüüpide puhul. Siiani on teadlased avastanud üle saja geeni, mis mõjutavad meie ainevahetust.

Geenitesti hind on 149 dollarit ning ettevõttel on plaanis hakata neid müüma ka Euroopas. Interleukini uuringute juht Ken Kornman väidab, et test töötab hästi nii naiste kui ka meeste puhul. Senised tulemused on näidanud, et 39 protsenti testi tegijatest kannavad geeni, mille puhul kaalu alandamiseks saab abi rasvavaesest dieedist. 45 protsenti on tundlikud süsivesikutele ning ülejäänud 16 protsenti peaks vähendama nii rasva kui ka süsivesikuid.

Kuid on ka neid, kes on nimetatud geenitesti suhtes skeptilised, võrreldes seda horoskoobiga, sest hetkel ei saa kindlalt väita, et leitud geenid kõige suuremat mõju avaldaksid, kuna kõiki geene ja nende mõju veel ei tunta. Antud teema kohta peaks tegema veel palju uuringuid ning 5-10 aasta pärast peaks see olema valmis, et seda ka raha eest tarbijatele müüa, et saaks kindel olla, et see tõesti tõsi on.

Kindel on see, et iga inimene on erinev ning see, mis toimib hästi ühe inimese peal, ei anna teisel kindlasti samasugust tulemust. On tõenäoline, et inimeste geneetikast lähtuv personaalne toitumisnõustamine on tulevik.

loe ja kommenteeri