Isade suhtumine söömisse mõjutab tütarde toitumist 03 Sep

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Michelle Meiklejohn / FreeDigitalPhotos.net

Noorte hulgas suurenevad söömishäired ja ülekaal. Nagu Rootsis läbi viidud uurimuses näha, mõjutab tütarde toitumist üsna palju just nende isade suhtumine söömisse, millele ei ole seni aga väga palju tähelepanu pööratud.

Käitumisteadlane Josefin Westerberg Jacobson, kes uuris söömiskäitumise riski ja kaitsemõjusid, avastas, et eriti kergesti olid mõjutatavad need tütred, kes soovisid olla saledamad. Uuring avaldati ka ajakirjas Eating Disorders Review.

Uuringust selgus, et tüdrukutel vanuses 9-15 aastat, kes soovisid olla saledamad, oli risk haigestuda erinevatesse söömishäiretesse neli korda suurem kui tüdrukutel, kes saledamad olla ei soovinud. Neiud, kelle soov oli olla saledam, jälgisid sagedamini erinevaid dieete, jätsid söögikordi vahele, sõid sageli hommiksööki üksi ning neil oli ka kõrgem KMI. Tüdrukute suhtumist mõjutas ka ema täiuslikkuse ihaldus ning halvad suhted perekonnas. Mis aga varasemates uuringutes on tähelepanuta jäetud, on isa suhtumine toitu ja söömisse, mis avaldab suurt mõju tütarde toitumisele ning seda just enne teisemeliseiga ning teismeliseeas, mil tüdrukud on kõige ebakindlamad ning kergemini mõjutatavad.

Kui vanemate suhtumine toitu oli tervislik ning mitte äärmusesse kalduv, oli ka tüdrukute suhtumine tervislikum, neil oli kõrgem enesehinnang, madalam KMI ning nende risk haigestuda erinevatesse söömishaigustesse vähenes.
Uuringu tulemused kinnitasid, et regulaarne ja tervislik toitumine, koos perekonnaga söömine ning kõrge enesehinnang kaitsevad söömishäirete ning kõrge KMI eest.

Allikas: forskning.se

loe ja kommenteeri