Jõulud kahvli ja klaasiga 15 Dets

Raske on panna vastu kõikidele ahvatlevatele söökidele jõululaual, kuigi traditsiooniline jõulutoit on rasvane. Loomulikult ei tekita rasvane toit kõigi jaoks probleeme, kuid kui sinul on harjumus pühadesöögiga alati mõned lisakilod koguda, siis anname mõned soovitused. Rasvasest toidust kogunenud ülekilod, eriti kui süüakse hilja õhtul, põhjustavad sageli ka kõrvetisi, seedehäireid, iiveldust või halba enesetunnet. Mida peaks siis tegema?

Esmalt peaks meeles pidama, et ei ole vaja kõiki sööke süüa, pigem vali mõned lemmikud ning piirdu väikeste kogustega. Naudi valitud toitu, söö rahulikult ja mälu toit suus läbi. Kui kannatad kõrvetiste käes, on soovitav tarbida maohappeid neutraliseerivaid tooteid. Looduslikuks kiireks abimeheks on kaerahelbed, mida võiksid süüa 1-2 teelusikatäit. Ka apteegis leidub medikamente kõrvetiste vastu, kuid neid on soovitav tarbida vaid hädajuhul, sest keha vajab maohapet, et omandada kaltsiumi ja magneesiumi ning tappa toidus leiduvad haigusi põhjustavaid mikroorganisme.

Kõhugaaside üheks peamiseks põhjuseks on õlu ja karastusjoogid, inimeste puhul, kes ei talu laktoosi ka piimatooted. Kõhugaase võivad põhjustada ka mõned süsivesikud, mida magu ei suuda korralikult seedida. Seepärast on soovitav toitu aeglaselt ja põhjalikult läbi mäluda ning neelata alla alles siis, kui see on muutunud vedelaks.

Liigne toidukogus võib tekitada seedimisel raskusi, kuid sellisel juhul võib abi saada ravimtaimedest. Täiskasvanute puhul on üheks vanaks abimeheks piparmündiõli: võttes 1 kapsli (200 mg) pärast sööki. Gaaside vastu soolestikus on abi ka tillist. Ka artišokiõit, mida võib võtta nii enne kui pärast sööki, on juba antiikajast kasutatud söömisprobleemide korral; neid leidub apteegis ka toidulisanditena. Klassikalise maksaravimina kasutatakse maarjaohakat, sest see aitab maksal toime tulla rasvase toidu ning alkoholi töötlemisega. Maarjaohakat tuleks tarbida pärast sööki. Halba enesetunnet aitab leevendada ingver, mida võib kasutada nii toorelt, riivitult, tablettide või kapslitena.

Ülesöömine võib südame-veresoonkonna haiguste käes vaevleval inimesel põhjustada halvemal juhul ka infarkti. Rasvane toit, suitsulõhn, külm, pingutus ja stress - nendega toime tulemiseks vajab organism rohkem hapnikku, mida lupjunud veresooned aga edastada ei suuda. Seepärast ärge unustage jõulude ajal süüa rahulikult, toit korralikult läbi mäluda ning eelkõige nautida lähedastega koos olemist.

Allikas: http://www.vitaviva-info.com

loe ja kommenteeri