Kannatad tundmatu söömishäire all? 11 Veeb

Kas oled toidu suhtes valiv? Tegemist võib olla senitundmatu häirega, mis mõjutab ka täiskasvanute toitumist, kirjutablivescience.com.

Valivus toidu suhtes läheb tavaliselt lapsepõlves üle, kuid harvemini esineb seda ka täiskasvanud eas. Teadlased arvavad nüüd, et valiv toitumine võib olla üks söömishäire liik, selective eating disorder, mis seni on olnud tundmatu.  

On tavaline, et mõned toidud inimesele tõesti ei meeldi, kuid valiva inimese puhul on vaid mõned toidud, mis neile tõesti maitsevad. USAs asuva Duke’i ülikooli  uurija Nancy Zucker leiab, et inimesed ei ole toidu suhtes valivad mitte jonnakusest, vaid nad tunnetavad toitu teisiti. Lõhn või värvus tekitavad neis assotsiatsioone, mille tõttu kaob neil söögiisu.

See söömishäire piirab inimese elu ning paljud kardavad, et sama probleem on ka nende lastel või see mõjutab nende sotsiaalset elu. Seepärast välditakse näiteks kohtumisi, kus pakutakse toitu.

Et selgitada välja probleemi levikut, panid Duke’i ülikooli  teadlased internetti testi ning tulemus ületas tugevalt ootusi. Viie kuuga oli testi teinud 7500 inimest ning saanud tulemuseks valiv söömine. Antud teemat plaanitakse veel täiendavalt uurida. Teadlased arvavad, et valikulise söömise põhjusteks võib olla näiteks lapse või imikuna kogetud toiduväljaheite hapu maitse või seedehäired või kui kogeti midagi ebameeldivat söögilauas.

Siiski usuvad teadlased, et valikuline söömishäire erineb teistest söömishäiretest nagu anoreksia või buliimia. Teine võimalus on, et toidu suhtes tundlikel inimestel on lihtsalt väga arenenud maitsenäsad, sest paljudele neist meeldivad sarnased toidud. Neile meeldib soolane  ning paljude lemmik on friikartulid, ainuke liha,  mida söövad, on näiteks peekon, kuid harva eelistavad nad puuvilja või köögivilja.

Nancy Zucker aga arvab, et see ei ole põhjustatud mitte toidu välimusest ja lõhnast, vaid hoopis maitsest. Kui soovid oma lapsi sellest haigusest hoida, siis proovi jälgida, et söögikorrad oleksid sõbralikud ja pingevabad.

loe ja kommenteeri