Kaota kaalu, mitte kartuleid 19 Dets

Kartul

Kartul

Kartul on olnud eestlase toidulaual pärast selle Euroopasse jõudmist pikka aega tähtsal kohal, kuid viimastel aastatel on hakatud kartulit eriti kaalulangetajate hulgas halvaks pidama. Ameerikas California ülikoolis läbi viidud uuring aga näitab, et inimesed, kes tarbisid kaalulangetamise ajal kartuleid, võtsid siiski kaalus alla. Uuring kinnitas seda, mida tervisespetsialistid on aastaid öelnud, et kaalulangetamist ei mõjuta teatud toitude tarbimine või mitte tarbimine, vaid söödava toidu kalorsus. Pole tõestust, et kartul, kui seda on tervislikult valmistatud, põhjustaks kaalutõusu.

Uuringu käigus selgitati, kuidas kartul ning glükeemiline indeks mõjutab kaalualangust, sest kartulit on halvaks peetud just kõrge glükeemilise indeksi tõttu. Kuid tuli välja, et kaalulangus ei sõltu teatud söökide vältimisest, vaid tarbitavate kalorite hulgast. Kartulis on palju kasulikke toitaineid, vähe kaloreid ning kui seda tervislikult valmistada, moodustab see kasuliku osa toidust. Teine asi on friteeritud kartuliga ning loomulikult on oluline ka mõistlik kogus.

Uuringu käigus jälgiti 86 ülekaalulist naist ja meest 12 nädala jooksul. Uuritavad olid jagatud kolme gruppi ning iga grupi toidusedelisse kuulus vastavalt 5-7 kartuliportsjonit nädalas.

Tulemus näitas, et kõik grupid kaotasid oma kehakaalu. Esimene grupp tarbis madala glükeemilise indeksiga toitu, teine grupp kõrge glükeemilise indeksiga toitu, mõlema grupi liikmete igapäevast kalorite tarbimist vähendati 500 kcal ning samal ajal tarbisid mõlemad grupid 5-7 kartuliportsjonit nädalas. Kolmas ehk kontrollgrupp võis süüa kõike ning vaba kalorite hulgaga, kuid neid julgustati järgima taldrikureeglit ning tavalisi toitumissoovitusi. Ka nemad pidid tarbima nädalas 5-7 portsjonit kartulit.

Tulemused näitasid, et kõik kolm gruppi kaotasid oma kehakaalu ning ka kõrge ja madala glükeemilise toidu tarbijate kaalukaotuse vahel ei olnud suuri erinevusi. See on hea uudis kõikidele kartuliarmastajatele, sest tegemist on tõesti tervisliku toiduainega. Kartulis on näiteks rohkem kaaliumi kui banaanis, keskmise suurusega kartulist saab peaaegu poole vajalikust C-vitamiini kogusest, see ei sisalda rasva ja kolesterooli.

Allikas: Eurekalert.com

loe ja kommenteeri