Keemia meelitab šokolaadi sööma 28 Sep

Oled šokolaaditahvlit nähes tundnud, et ei saa kuidagi jätta seda ühte tükki või isegi kogu šokolaadi söömata? Asi ei pruugi olla sinu tahtejõus, vaid hoopis ajus leiduvates kemikaalides, kirjutab tt.se.

Uuringud on nimelt näidanud, et meil ei ole sellisel juhul erilist valikut, sest aju teeb võimatuks ahvatlusest loobumise. USA Michigani ülikooli teadlased avastasid, et meie käitumist juhib väike aju osa, mida nimetatakse striaatumiks.

Selle piirkonna närvirakud toodavad kemikaali, mille nimi on enkefaliin. Viimati nimetatu paneb meid mõnuained üle tarbima. Näiteks aktiveerub sama piirkond ülekaalulistel, kui nad näevad toitu, või narkomaanil märgates narkootikume.

Need rotid, kel stimuleeriti striaatumi enkefaliiniga, sõid teistest rottidest kaks korda rohkem šokolaadi. Teadlased leiavad, et selle põhjuseks ei ole mitte meeletu šokolaadilembus, vaid suurenenud soov ja iha seda süüa.

Allikas: http://tt.se

loe ja kommenteeri