Kogu tõde energiabatoonidest 11 Aug

Nüüdsel ajal soovivad dieedipidajad dieedilt eelkõige mugavust. Seega ammutatakse toidukärud kaubanduskeskustes täis energiast pakatavate kaubanimetustega, mis peaksid meil aitama võidelda väsimusega, kasvatama muskleid ning kaotama kilosid.

Seetõttu on energiabatoonide müük viimasel kümnendil läbi teinud uskumatu tõusu – Ameerikas on müügist saadud käive kasvanud koguni 700 miljoni USA dollari võrra.

Ilusa dekoori ning kalli turunduse taha piiludes tuleb aga ilmsiks, et tervislikud batoonid sisaldavad tegelikult suurtes kogustes suhkrut ning õli, mille mõju on mahendatud vitamiinide ning mineraalainetega. Energiabatoonide näol on tegu rohkelt valku sisaldavate kommidega, sest reklaamides välja hõigatud väited pole leidnud teaduslikku kinnitust. Seega tekib küsimus, kellel energiabatoone üldse vaja läheb?

Vähem proteiini, kui sa seda arvatagi oskad

Energiabatoone reklaamitakse kui valgurikkaid, kuid ei maksa langeda ilusate sõnade ohvriks. Valgud on peidetud selliste nimetuste taha nagu želatiin, hüdroliseeritud kollageen või hüdroliseeritud želatiin. Paraku napib nii želatiinis kui ka kollageenis aminohappeid, mis on iseloomulikud puhtale proteiinile. Seega on energiabatoonides sisalduv proteiin oma kvaliteedilt madalam.

Eelista ostes neid batoone, mille esimese või teise koostisainena on märgitud vadakuproteiin või kaseiini proteiin (kas koos või eraldi). Tegu on piimavalkudega, mis sisaldavad musklitele vajalikke aminohappeid. Baylori ülikoolis läbi viidud uuringust selgus, et andes meestele, kes olid vähemalt kuus nädalat jõutreeninguga tegelenud, enne trenni vadakuproteiini ja kaseiini proteiini segu, siis kasvatasid mehed kümne nädala jooksul 50 protsenti rohkem lihasmassi kui nende treeningpartnerid, kes üksnes vadakuga piirdusid.

Mõju mehelikkusele

Looduslik proteiin sisaldab soja, mis erinevate uurijate sõnutsi põhjustab günekomastiat ehk ebanormaalset rinnanäärmete kasvu. Rohke soja tarbimine mõjutab kahe orgaanilise ühendi arvu organismis: genistein ja daidzein. Mõlema ühendi tööpõhimõte sarnaneb östrogeenile ning seetõttu nimetatakse neid vahel ka fütoöstrogeenideks ehk taimseteks östrogeenideks. Liiga palju valke süües võib organismi hormoonide vahel tekkida kaos.

Siduvaks aineks on suhkur

Paljud „tervislikud“ energiabatoonid sisaldavad suurtes kogustes maisisiirupit, mis tõstab meie veresuhkru taseme kiirelt kõrgustesse, neutraliseerides snäki välja reklaamitud tervislikud mõjud. Snäkina on palju tervislikum vana hea juustu ning vahvli valik, kus suhkrut ning kaloreid asendavad kiudained valkudega.

Kui sa aga soovid jääda ilmtingimata energiabatooni juurde, siis eelista neid tooteid, mille koostisainete nimekirjas pole rohkem kui viis nimetust. Mida pikem nimekiri on ja mida raskem on sealseid aineid hääldada, seda kaugemal päris toidust oled.

Need ei anna energiat

Sõnal „energia“ on topelttähendus, mida toidukompaniid pahatahtlikul ära kasutavad. Ostjatena loodame, et „energia“ muudab meid energiliseks, andes jõudu, et jõusaalis rohkem rassida. Toitumisteadlased on pannud „energia“ võrduma aga kalorite arvuga. Seega ei tähenda väide „rohkem energiat“ seda, mida tarbijad ootaksid. Tegu on sõna „energia“ väärkasutusega.

Allikas: eatthis.menshealth.com

loe ja kommenteeri