Kookose saladused 08 Okt

Kookos maitseb eksootiliselt, kuid viimastel aastatel on hakatud märkama ka tema tervislikke omadusi. Kas kookos on tõesti nii tervislik ja miks?

Kookosvesi

Kõik sai alguse 2011. aastal kui tuntud staarid eesotsas Madonna ja Rihannaga pärast treeningut ennast kookosveega kosutasid. Peagi tegi seda kogu Hollywood. Lisaks heale maitsele pidavat kookosvesi ka keha niisutama paremini kui ükski teine vedelik. Kookosevesi on esialgu selge vedelik, mis aga vilja küpsedes muutub paksemaks piimale sarnanevaks seguks, mida kutsutaksegi seetõttu kookospiimaks.

Kookosvesi koosneb 95 protsendi ulatuses veest, ülejäänu on toitained ja mineraalid, näiteks B- ja C-vitamiin, fosfor, kaltsium ja tsink. Eriti rikkalikult on kookosvees kaaliumi (12,5%) ning seepärast kutsutakse seda vahel „looduse enda spordijoogiks“.

Tavaliste spordijookidega võrreldes on kookosvee eelis täielik naturaalsus.

Kookospiim

Kaupluses müüdav kookospiim on sageli tegelikult hoopis kookospähkliekstrakt, mida on lahjendatud veega.

Kookospiim on kreemjas ning hea alternatiiv piimale või koorele toiduvalmistamise juures, olles täiesti laktoosivaba. Seepärast sobib kookospiim just tundliku kõhuga inimestele. Sisaldab rikkalikult kaaliumi, rauda, magneesiumi ja fosforit. Enamikel pakenditel on kirjas, kui suur osa sisust tuleb kookosest ning kui palju on lisatud vett.

Kookoshelbed

Kookose kõvastanud valget sisu müüakse riivituna kookoshelveste nime all. Seda kasutatakse kookide ja maiustuste maitsestamisel. Kui valmistad ise müslit, lisa sinna paar teelusikatäit röstitud kookoshelbeid ning maitse saab hoopis parem.

Kookoshelbed sisaldavad ligi 60 protsenti rasva. Kuna helbeid kasutatakse väikeses koguses, ei anna see väga palju kaloreid, kuigi sisaldavad hulgaliselt kasulikke aineid.

Kookosrasv ja kookosõli

Kookosrasv valmistatakse tööstuses, pressides kuivanud, rasvast seemneliha, mis asub kookose sees. Maitse ja lõhn eemaldatakse keemiliste protsesside teel - alles jääb rasv, mis on peaaegu maitsetu ja lõhnatu.

Kookosrasva kasutatakse seepide ja salvide tegemiseks aga ka toiduvalmistamisel. Sisaldab ca 90 protsenti küllastunud rasvhapet, millest poole moodustab lauriinhape, mida keha põletab kiiresti. Seepärast on kookosrasv muutunud ka populaarseks alternatiiviks inimeste hulgas, kes soovivad kaalust alla võtta.

Uuringud on näidanud, et inimestel, kes tarbivad palju süsivesikuid, võib kookosrasva tarbimine suurendada keha insuliiniresistentsust. Seepärast ei soovitata kookosrasva tarbida koos süsivesikutega.

NB! Kookospiima lahjendatud versioon on tavaliselt lihtsalt veega segatud kookospiim, millele on lisatud paksendajat - see on kallis ja ebatervislik. Osta selle asemel tavalist kookospiima, kui aga soovid toidus rasvakogust vähendada, siis vähenda koguseid üleüldiselt.

Allikas: http://www.aftonbladet.se/

loe ja kommenteeri