Kuidas hoiduda magusasõltuvusest 20 Mär

Kuigi me teeme iga päev tervislikuma toitumise nimel suuri pingutusi, on aegu, mil me lihtsalt tahame midagi magusat (ja vähem tervislikku). Normaalsituatsioonis haaraksime toitva, kodus valmistatud jogurtijäätise järele, kuid kodust väljaspool meil seda võimalust ei ole.

On aegu, mil alistume kiusatusele ning naudime mõnda eriti uhket magustoitu. Meid ei morjenda süütunne, kuigi teame, et kiusatusele alistumine toob järgnevatel päevadel kaasa lisapingutuse. Lisakilode kõrval tuleb olla ettevaatlik, et mitte langeda magusasõltuvuse ohvriks.

USA Princetoni ülikooli teadlaste poolt 2002. aastal läbi viidud uurimus tõestas, et magus võib tõepoolest olla sõltuvusttekitav. Teadlased uurisid rotte, kellel lasti piiramatus koguses suhkrut süüa. Kui suhkur võeti ära, ilmnes rottidel võõrutusseisundi märke, mh „värinaid“ ja muutusi ajukeemias. Ehkki narkootikumide puhul oleksid nähud olnud silmatorkavamad, olid võõrutusseisundi sümptomid uuringu kohaselt üldjoontes identsed.

Siin võibki peituda põhjus, miks pärast „magusaravi“ on nõnda raske dieeti jätkata. Kui tahad oma dieedile truuks jääda, on juba alguses targem maiustustest hoiduda.

Järgnevalt on loetletud mõned madala suhkrusisaldusega suupisted, mis aitavad sul õigel kursil püsida:

1. Banaanid ja maapähklivõi: banaanid on magusad, kustutades seega magusaisu, samas ei ole neile lisatud suhkrut. Tegemist on kiire ja kiudainerikka suupistega, mis annab täiskõhu- ja rahulolutunde.

2. Jogurt: igaühel on võimalik lihtsa vaevaga ise valmistada jogurtijäätist – jogurt tuleb vaid jäätisevormides ära külmutada. Loodusliku magususe lisamiseks võib lisada värskeid marju.

3. Hummus ja aedviljad: hoia näksimisisu saabumise puhuks külmikus veidi hummust ja aedvilju. Hästi toimivad noored porgandid ja seller.

4. Suhkruta puuviljajäätis või sorbett: puuviljad on juba iseenesest üsna magusad, nii et lisamata jäänud suhkrust ei tunne keegi puudust. Rahuldavad suurepäraselt magusaisu.

5. Küpsetatud õunad ja kaneel: viiluta õunad, aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning raputa peale veidi kaneeli. Küpseta 190-kraadises ahjus umbes pool tundi ning tulemuseks on magus ja tervislik magustoit.

6. Juust ja kuivküpsised: kuna juust on kõrge kolesteroolisisaldusega toiduaine, tuleks seda tarbida vaid puhuti.

7. Õunad ja mandlid: hoia need suupisted käepärast, kui tead, et ametilähetus võtab terve päeva - nii ei tarvitse sul nälja kustutamiseks mujalt leevendust otsida.

Allikas: http://www.myhealthnewsdaily.com

 

loe ja kommenteeri