Kuidas tervisliku toitumisega algust teha? 24 Jaan

Enamik inimesi on oma harjumuste orjad. Me läheme sageli iga päev samal kellaajal samasse toidupoodi ning täidame korvi samasuguste toiduainetega. Kui on esmaspäev, teeme kana; kui on kolmapäev, valmistame spagette. Mugav on teada ette, mis meid ootab. Isegi juhul, kui toit ei tekita meis enam positiivseid emotsioone, teame vähemasti, mida me suhu pistame. Paraku võib selline mõtteviis muuta tervisliku toitumise hirmutavaks, sest rutiin tekitab turvatunde.

 

Kui soovid, et tervislik toitumine muutuks elustiiliks, siis pead alustama väikeste muudatuste tegemisest. Liiga kardinaalsed muutused pole head ning kiiretele tulemustele lootmine samuti mitte. Harjumine võtab aega - nii sinul kui ka organismil.
 
Enne muutuste tegemist on soovitav nädal-kaks oma praeguseid harjumusi kriitilise pilguga jälgida ning analüüsida. Alusta toidupäeviku täitmisest ning pane kirja kõik, mida päeva jooksul sööd ja jood, olenemata koguste suurusest.
 
Toidupäevik avab sinu silmad, sest kõik väikesed patustamised on seal must valgel kirjas, mh ka see, kas sa sööd liiga vähe või liiga harva. Sa ei pruugi oma valest toitumisest enne toidupäeviku täitmist arugi saada, kuid faktide konstateerimine aitab muutuste tegemisele toitumises kaasa.
 
Muutma peaks toitumisrutiini nii, et tekiks uus meeldiv harjumus. Kui sulle näiteks brokoli üldse ei maitse, siis ei ole mõtet köögiviljade kogust brokoli abil suurendada, eelista neid toiduaineid, mis sulle maitsevad.  Köögiviljade valiku puhul olgu värvispekter võimalikult lai, näiteks kollane paprika, oranž porgand, roheline kurk. Ainult nii saab organism võimalikult palju vajalikke vitamiine ja mineraalaineid.
 
Kui probleemiks on puuviljade vähesus menüüs, siis seda on võimalik suurendada lisades jogurti või pudru sisse banaaniviile, õunu ning värskeid marju. Samuti tasub puuvilju süüa vahepaladena.
 
Piirates nisutoodete, kõrge suhkrusisaldusega ning liiga rasvaste toodete tarbimist, kaovad varsti ka magusaisud. Sinu keha vajab eelkõige tervislikku toitu. Siit sulle mõned nipid tervislike harjumuste saavutamiseks.
 
  • Eelista saia asemel täisteraleiba või rukkileiba.
  • Punase liha asemel hakka tarbima rohkem linnuliha ja kala
  • Muuda oma söögivalmistamise viise: keeda, küpseta või grilli toitu friteerimise ja praadimise asemel.
  • Joo rohkem vett. Asenda mahl ja karastusjoogid, kui neid tarbid, järk-järgult taimetee või veega. Tarbi vähemalt 8 klaasi puhast vett päevas.
  • Ära joo kaloreid, vaid söö 1 apelsin klaasi apelsinimahla asemel. Värsked puuviljad sisaldavad rohkem toitaineid kui mahlad või puuviljajoogid.
  • Serveeri kaste taldrikul eraldi. Kasta oma söök kastmesse, nii tunned küll maitset, kuid saad toidukorrast vähem kaloreid.
  • Telli friikartulite aseme köögivilju ning maitsesta neid sidrunimahla ja ürtidega.
  • Vahepalaks vali maiustuste asemel puuviljad ja pähklid. Kiudainete, valkude ning kasulike rasvade segu tagab täiskõhutunde järgmise söögikorrani, tõstmata samas veresuhkru taset lakke. 
  • Vähenda oma portsjonite suurust. Alusta toidu serveerimist väiksematelt taldrikutel, nii on aju rahul, sest endiselt süüakse ära terve taldrikutäis, kuigi taldrik ise on väiksem.
 
Tervislikumalt toitumine ei tähenda lemmiktoitudest loobumist, vaid väikeste muudatustega harjumist. Kõik on lubatud, kuid mõtlema peaksid kogustele ning sagedusele. Proovides süüa võimalikult mitmekesiselt ja tervislikult, langeb ka kaal peaaegu iseenesest.
 
loe ja kommenteeri