Leia leivast peidetud suhkur 10 Okt

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Varasema lihtsa vormileiva asemel, mille kõrval väga suurt muud valikut polnudki, võtab nüüd poodide leivariiul silmade eest kirjuks, üks leib teralisem ja peenema nimega kui teine. Kuidas aga leibade rägastikus see kõige kasulikum leida või vähemalt valida tervislikum variant?

Kogu teral on väärtus

Mida rohkem viljaterast leivas kasutatakse, seda kasulikum. Ja mida vähem on terasid peenestatud, seda parem. Rukkitäisterajahu on värvilt tumedam ja seetõttu paljud rukkijahu sisaldavad leivad ongi tumedamad. Ainult tume värv ei räägi leiva täisterasisaldusest: näiteks rukkilinnase kasutamisega on võimalik muuta leiva värvi tumedamaks. Toiduaines on “rikkalikult kiudaineid”, kui kiudainet on 100 grammis minimaalselt 6g.

Suhkur ja siirup
Toitainete nimekiri pannakse ainete sisalduse järgi järjekorda ehk mida eespool leiva koostisainete hulgas suhkur või siirup on, tähendab, et seal on seda palju. Kui suhkur tuleb pärast pärmi, on suhkrut sageli lisatud vaid kerkimisele kaasa aitamiseks.

Palju koostisaineid
Leiva küpsetamiseks on vaja jahu, vett, pärmi ning veidi soola ehk 4 koostisainet! Kui nimekirjas on neid palju rohkem, tasub olla tähelepanelik kõigi ülejäänute suhtes.

Vaata koostist
Vaata hoolega leiva süsivesikute sisaldust, seal näidatakse suhkrusorte. Täistera näkileivas on suhkrut 1-1,5 grammi 100 grammi kohta ning pehmes rukkileivas 1 kuni 10 grammi vahel 100 grammi kohta. Kui suhkrut 100 grammis on üle 5 grammi, on leib üsna magus.

Välimus on petlik
Et leib „näeb“ jämedateraline välja, ei tähenda, et see ka tervislik on. Näiteks Hagari Leivakeses on suhkrut 2 grammi 100 grammi kohta, samal ajal kui Leiburi Klassikalises mustas leivas on suhkrut 100 grammi kohta näiteks 5,5 grammi.

Vali juuretisest valmistatud leib
Osta leib, mis on valmistatud juuretisest, sest see annab parema täiskõhu tunde ning keha suudab paremini mineraale leivast omastada.

Allikas: Alltommat.se

loe ja kommenteeri