Lõpeta dieedi pidamine ja hakka elama! (6) 04 Mai

Arvatavasti olete tüdimuseni kuulnud ütlust: „Dieedid ei aita kaalu langetada, selleks tuleb läbi viia muutus elustiilis." Mida elustiili muutus endast tegelikult kujutab ja kuidas seda ära tunda?

Fakt on, et tegu ei ole mingi müstiliselt saabuva teadmistepagasiga. Ka ei tähenda elustiili muutus seda, et sul tekib senise šokolaadiarmastuse asemel hoopis tofulembus.

Jäta meelde: dieet ja elustiil on vaid esmapilgul kaks üsna sarnas meelsust. Ent neil on mõned üsna olulised erinevused:

  1. Dieedi aluseks on numbrid! Olgu need siis kaalul või dieedipäevikus. Dieedipidaja edu või ebaedu defineeritakse vaid ühel moel - numbrites. Elustiili mõõdupuuks oled sina ise. Sinu oskus toitumine ning füüsis oma eesmärkide ja unistustega vastavusse viia. Edu tingivad küll muutused, kuid need on seotud sinu enese sisemise kooskõlaga.
  2. Dieet tekitab teadmise, et õnn on seotud konkreetse (kaalu või rõivasuuruse) numbriga. Pole siis ime, kui me räägime toidupattudest ja tekitame enesele nendega meeletut ning mis peamine, asjatut stressi. Elu kergendav stiilimuutus pöörab aga seose “põhjus-tagajärg” ümber: ülekaal pole mitte teiste probleemide tekkepõhjus, vaid nende tulemus. Kaalu langetamiseks tuleb esmalt jõuda oma hädade tuumani. Numbrid avaldavad pooliku tõe, kuid võivad vihjata murede algallikale.
  3. Dieet tähendab harilikult välist ja ajutist muutust söömisharjumustes. Sõltuvalt dieedist hakkate toidukaupu mõõtma ja hindama, vahel vahetate mõne isegi menüüst välja.. Vahel hakkab dieeditaja isegi trennis käima, kuid seegi on ajutine, sest loodetakse endiselt dieedi imelisele võimele. Kuid kõige olulisem - suhtumine - ei muutu. Kui dieeditamiseks ette nähtud aeg on läbi, loobutakse kiirelt senistest piirangutest ja lõpuks loksub kõik k.a. kehakaal jälle vanasse vormi tagasi. Sest lisakilode tekkepõhjused on ju alles ja dieeditajala pole neist sageli aimugi. Elustiili muutus tähendab ennekõike aga suhtumise muutmist (toitumisse, sööki, aktiviteetidesse) , ja nii toob see enesega ka sisemised ja kauakestvad muutused. Fookus nihkub: enam pole oluline mida ja kui tihti süüa, vaid see, kuidas ja miks süüa. Toitumine ei tohi olla impulsiivne tegevus, söögiga (nagu ka alkoholiga) ei saa maailma paremaks muuta ja end n-ö lohutada. Et olukorda muuta, panusta enese (emotsionaalsesse, füüsilisse ja vaimsesse) heaollu. Tee seda iga päev, iga hetk, enese jaoks.

Lõpetuseks olgu siinkohal öeldud paar sõna ka dieetide kaitseks: sest söögikordade piiramine ning hoolikas menüü koostamine võib olla väga kasulik, ning enese välimusele tähelepanu pööramine on suurepärane motivaator. Aga põhiküsimus on siiski sinus eneses ja selles, millise numbriga rahule jääd. Sest numbrid ei tohi kontrollida sind, vaid sina pead kontrollima numbreid – ainult nii on võimalik saavutada püsiv normaalkaal ning rahulolu iseenda ja oma eluga.

PEA MEELES:

  • Kaalu mõjutavad geenid, vanus, varasemad tervisehädad, ka varasem ülekaalulisus. Need tegurid määravad ära, kui palju on võimalik üldse alla võtta, kui kiiresti ning milline on kaalulangetamisele järgnev enesetunne.
  • Ära tekita enesele ise stressi s.t. väldi pidevat mõõtmist ja peeglist piilumist, ära tee midagi kramplikult ja end teatud raamidesse/rõivastesse pressides. Ebamugavustunne on emotsionaalse söömise peamiseks põhjuseks.
  • Üksnes dieedi pakutavatele tehnikatele, õpetustele ja reeglitele toetudes lükkad vastutuse iseendalt tehnikatele. Kuid vastutusest kõrvale hiilimine võib omakorda tekitada motivatsioonipuudust või jõuetust iseendaga toimetulemisel. Haara ohjad enda kätte, sest ainult sina oled võimeline oma suhtumist muutma. Sul on tarvis astuda üksnes esimene samm: dieeditamisest elustiili suunas.

Allikas sparkpeople.com

loe ja kommenteeri