Maitseained aitavad vähendada rasvarikka toidu mõju (1) 13 Mär

Kui planeerid rasvast praadi valmistada, siis ära unusta sinna lisamast ka karrit või kaneeli, sest maitseained on need, mis Penn State’i ülikooli teadlaste arvates aitavad vähendada rasva negatiivset mõju.

Uuring näitas, et maitseainete lisamisega toidule on võimalik vähendada triglütseriidide taseme ehk vere rasvainete hulga tõusu pärast rasvase toidu söömist. Võrreldes sama toidu valmistamist ilma maitseaineteta, vähendab kurkumi, karri ja kaneeli kasutamine rasvarikkast toidust saadavat negatiivset efekti umbes 30 protsendi võrra.

Rasvase toidu söömine tõstab triglütseriidide taset, kuid kui seda juhtub liiga sageli, siis suureneb südame-veresoonkonna haiguste risk. Lisades rasvarikkale toidule aga maitseaineid, väheneb triglütseriidide tase ca 30 protsenti.

Uuringus osalenud 30-65 aastased ameeriklased olid ülekaalulised, kuid muidu terved. Teadlased pakkusid osalejatele valmistoitu kahel päeval. Ühele grupile lisati toidu sisse maitseaineid, näiteks kanale karrit, itaalia leivale maitseaineid ning koogile kaneeli. Teine grupp sõi küll sama toitu, kuid sellele ei olnud maitseaineid lisatud.

Tulemustest oli näha, et maitseained tõstsid antioksüdantide aktiivsust veres 13 protsendi võrra ning vähendasid insuliini kogust ca 20 protsenti.

Maitseained ehk antioksüdandid on olulised, et vähendada oksüdatiivset stressi ning seeläbi krooniliste haiguste riski. Varasemad uuringud on näidanud, et oksüdatiivne stress aitab kaasa südamehaigustele, artriidile ning diabeedile. Maitsestatud söögikorra antioksüdantide tase oli sama suur kui 40 grammil tumedal šokolaadil või 148 ml punasel veinil.

Toidule lisatud maitseained olid rosmariin, oregaano, kaneel, kurkum, must pipar, nelk, küüslaugupulber ning paprika.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri