Maitsev toit koolivaheaja seiklusteks 01 Jaan

Lastel on käes kauaoodatud vaheaeg ning selleks, et kogu pere saaks koos värsket õhku ja liikumist nautida on soovitav ette valmistada lihtsaid ja maitsvaid toite.

Üheskoos värskes õhus süües tundub ka toit alati maitsvam. Paki toidukott aegsasti enne väljaminekut valmis ning tee ka vajalikud ettevalmistused õhtusöögiks ära, et saaksite võimalikult kaua koos väljas viibida.

Alusta korralike toidupakendite hankimisest, et saaksid kuiva võileiva asemel kaasa pakkida midagi toitvamat ja tervislikumat. Sageli on just toiduanumate puudus põhjuseks, mille tõttu haaratakse korraliku toidu asemel kaasa hoopis kilesse pakitud võileivad.

Nädala ettevalmistus: kontrolli, et kodus oleks piisavalt kartulit, valmis keedetud ubasid, porgandeid, puuvilja, muna, kaerahelbeid, juustu, fetat, oliive, tuunikala, lõhet, kanafileed. Lisaks maitseaineid, sinepit ja seesamiseemneid.

Lõunakotti sobib:

  • Toitev salat kartuli ja peekoniga – keedetud ja viilutatud kartul, kikerherned, natuke praetud peekonit, punase sibula tükid, parmesanijuustu tükid, mustad oliivid. Kastmeks 1 spl prantsuse sinepit, 1 spl oliiviõli, 1 spl ürdisegu, mündilehti, soola ja pipart. Paki juurde täisteraleib, porgandipulgad, ploomtomatid, banaanid, mandariinid ning termosega teed.
  • Prantslaslik tuunikalavõileib – vali tumedast jahust leivakuklid, pintselda neid oliiviõliga, puista peale prantsuse ürdisegu, värskeid salatilehti, tuunikalatükke, peenestatud sibulat ja muna, soola, pipart ja sidrunimahla.
  • Täidisega pannkoogid – lisa tavalisele pannkoogitaignale veidi juustu ning kaerahelbeid. Küpseta koogid ja lase neil jahtuda. Määri pannkookidele toorjuustu, keedetud kartulid ja seesamiseemned, maitsesta soola ja pipraga. Keera rulli. Võta veel kaasa suitsulõhet, keedetud muna ning rohelisi oliive. Magustoiduks banaane, õunu ning kaerahelbepätse.
  • Kanafilee omletiga – paneeri kanafilee õhukeste tükkidena jahus, munas ja riivsaias ning prae pannil margariini ning küüslauguküüntega. Valmista paks omlett, kuhu on lisatud muna, peekoniribad, keedetud kartuliribad ning maitsestamiseks tüümian. Lisaks juurde porgandeid, tomateid ning paprikaviilud. Magustoiduks puuviljad, tume šokolaad ning pähklid.

Õhtusöögiks on lihtne valmistada ahjupannil marineeritud lõhet ja kartuleid, mis vajavad küpsemiseks kõigest 30 minutit. Lõika lõhe paraja suurusega tükkideks ning pane ööseks marinaadi, milleks on vaja oliiviõli, pressitud apelsini, veidi porrut, sibulat, ingverit, mett, soola ja pipart.

Aseta ahjuplaadile lõhetükid segamini kartulikuubikute ning sama suurte porganditükkidega, raputa seejärel üle seesamiseemnetega. Vala peale veidi marinaadi ning täiendavalt oliiviõli, küpseta 180-kraadises ahjus ca 30 minutit. Juurde võid pakkuda kergelt keedetud brokolit või mõnda rohelist salatit.

Allikas: http://www.matnyttig.se/

loe ja kommenteeri