Kümme põhjust, miks kodus kokata 05 Mai

Üks inimese põhivajadustest on igapäevane tervislik eine ja kõige tervislikum eine valmib koduköögis. Muidugi on ka kodusel kokkamisel oma miinused. Kuid meil on sulle üllatus: enda valmistatud toit aitab sul oluliselt oma kehakaalu vähendada.

Ennekõike muidugi seetõttu, et koduses toidus ei sisaldu (või sisaldab minimaalselt) kemikaale ning selle valmistamiseks kulub vähem rasva, suhkrut ja soola.

  1. Kui sul on olemas põhilised maitse- ja toiduained, siis on odavam variant. Et kusagilt peab alustama, on mõistlik esmalt teha nimekiri neist retseptidest, mis sulle ja perele meeldivad, ning siis lähtuda koostatud menüüst. Sa ju ikka teadsid, et ühe restoranilõuna hinna eest saaks meni perekond süüa kogu nädala!? Pealegi: koduse toidu jääkidest saab osavam perenaine juba tehatud ka teise päeva toidu. Kokkuvõttes säästad kodus süües raha.
  2. Kodune toit on tervislikum, sest selle valmistamisel on võimalik kontrollida rasvainete, naatriumi, süsivesikute ja teiste koostisainete hulka. Rääkimata juur- ja puuviljad värskusest ning maitsest.Restoranis tuleb mõnikord leppida pruunikate salatilehtede ja saepurumaitseliste puuviljadega. Ka portsjoni suurust on võimalik kodus ise ja konkreetsemalt reguleerida. Restoraniroad ei sobi figuuri hoidmiseks, sest lahjadest toorainetest seal naljalt toitu ei tehta.
  3. Valmistades ise süüa, võid retseptis oma suva järgi muudatusi teha. Näiteks lisada rohkem ürte, jäta mõne koostisosa kasutamata või vahetada või oliivõli vastu. Valikuid on lõputult ning tulemus alati uus ning ainulaadne.
  4. Kodune toit sobitub alati sinu maitsega. Milline restoran suudab selle kriteeriumi täita? Kodune kulinaaria võimaldab sul maitseainekogustega mängida.
  5. Sa saad ise oma portsjoni suurused valida. Kodus on portsjonid alati vastavuses isuga – oma lemmikrooga saab alati pannilt juurde tõsta. Ja mis peamine, ilma liigse tasuta.
  6. Teatud juhtudel võib kodus söömine olla kiirem võimalus kõhtu täita. Ajakulu arvutamisel tuleb sisse arvestada restorani sõitmiseks kuluv aeg, istekoha leidmine, teenindamine/ootamine, söömine, arve maksmine ja sõit tagasi koju. Kodus söömine on kahtlemata kiirem ja mugavam variant, sest süüa võib paljajalu, lemmikmuusika saatel või kuidas endale mugavam tundub.
  7. Ise valmistatud eine puhul väldid soovimatuid kemikaale ja toidulisandeid. Toidu säilitamiseks kasutatavad tehnikad (konserveerimine, kuivatamine ja külmutamine) hävitavad toidu naturaalse maitse ja see taastatakse kemikaalid ning toiduvärvidega. Toit võib seeläbi küll maitsvam ja isuäratavam välja näha, kuid kemikaalid on meie organismile kahjulikud. Kahjulikud kemikaalid võivad põhjustada rasvumist, vähki ja närvisüsteemi vaegusi. Kemikaalidest hoidumine tagab pika ja kvaliteetse eluea. Naatriumvesinikglutamaat (MSG) esineb peaaegu kõigis pika säilivusajaga toitudes s.h kiirtoidu restoranides pakutavas. Kõik meditsiinilised uuringud näitavd, et MSG põhjustab lisaks teistele negatiivsetele kõrvamõjudele ka rasvumist. Seda kemikaali ei tohiks organismi lasta, kuid üllataval kombel sisaldavad peaaegu kõik säilitusainetega toidud MSG-d.
  8. Kodus süües tarbid ühe korraga vähem. Restoranis sööd juba pelgalt seepärast rohkem, et keegi ei soovi makstud toitu taldrikule jätta.
  9. Järele jäänud toidust saab vahel valmistada ka teise (päeva) toitva roa, ja nii oled ühe kokkamisega katnud kaks toidukord;
  10. Pidevalt kokates omandad sa midagi uut ja muutud loomingulisemaks: sa õpid tundma erinevaid maitseid ning võid oma lemmikretsepti isiklikust maitsest lähtuvalt muuta, või koguni ise uue retseptiga lagedale tulla. Harjutamine teeb meistriks!

Lisaks eelpool loetletud punktidele on kodus kokkamine seltskondlik tegevus. Oma abikaasa või lastega aias grillimine võib jätta mällu kustumatu mälestuse. Püüdke alati oma perega koos einestada ja aega veeta. Kõige suurem kompliment endale on iseseisvalt valmistatud maitsev eine, mis on tervislik ja aitab ühtlasi raha ja aega kokku hoida. Lase aga käia. Mida sa ootad? Mine ja naudi köögis pottide-pannidega kolistamist! 

Allikas: womenfitness.net

loe ja kommenteeri