Miks nälg ja stress meid pahuraks muudavad? 22 Sep

UURIMUS: See, et osad inimesed muutuvad näljasena pahuraks, ei tule vist kellelegi üllatusena. Mõnedel võib kõhutühjusest tingitud halb tuju lausa viha või agressiivsuseni viia. Nüüd on teadlased leidnud sellele fenomenile teadusliku põhjenduse. Nimelt põhjustab meeleolu muutust serotoniini – hormooni, mis aitab reguleerida käitumist – taseme kõikumine stressi ja ka nälja korral.

Serotoniini taseme tõus ja langus mõjutab seda piirkonda ajus, mis aitab inimestel kontrollida enda viha. Sellele järeldusele jõudsid Cambridge’i ülikooli teadlased oma uues uurimuses. Uurimuse ühe autori Molly Crocketti sõnul on juba aastakümneid teada, et serotoniin mängib rolli agressiivsuse regulatsioonis, kuid väga vähest aega on teadlastel olnud võimalus uurida, millise mehhanismiga aitab see hormoon kontrollida inimese emotsionaalseid impulsse.

Uurimuse käigus kontrolliti tervete vabatahtlike toitumist, et manipuleerida nende organismi serotoniinitasemega. Seejärel jälgiti nende aju, kasutades funktsionaalset magnetresonantstomograafiat (fMRT), samal ajal, kui neile näidati erineva ilmega nägusid – vihane, kurb ja neutraalne. Teadlased üritasid kindlaks teha, kuidas erinevad ajupiirkonnad reageerivad nägude peale ja suhtlevad omavahel infovahetuseks.

Selgus, et madal serotoniinitase muutis kommunikatsiooni teatud ajupiirkondade vahel nõrgemaks kui tavaliselt. Teadlaste hinnangul võib seetõttu olla aju jaoks raskem kontrollida emotsionaalset vastust vihale.

Katsealustel paluti samuti täita küsimustik, et hinnata nende kalduvust agressiivsusele. Nendel, kellel oli soodumus ründavaks käitumiseks, ilmnes eriti hästi halvenenud infovahetus erinevate regioonide vahel ajus madalate serotoniini tasemete juures.

Teadlaste hinnangul võivad uurimistulemused abiks tulla teatud psühhiaatriliste probleemidega tegelemisel, mille puhul vägivallatsemine ja agressiivsus on sagedaseks probleemiks.

Allikas: Health Day / ERR

loe ja kommenteeri