Milline on ebatervislik toit? 21 Okt

Tervisliku vastand on ebatervislik - kui toit ei ole tervislik, siis loogiliselt võttes seda süüa ei soovitata. On ju teada, et mida vähem on toitu töödeldud, seda kasulikum. Kiirtoit ja poolfabrikaadid sisaldavad sageli kemikaale, rafineeritud aineid, säilitusaineid ning sünteetilisi värve.

Rohkem kasulikke aineid on säilinud ökoloogilises toidus ning eelistama peaks nende loomade-lindude liha, kes on saanud vabalt looduses liikuda ja kasvada, nendele, keda kasvatatakse tööstuslikes tingimustes.

Toidud, mida on soovitav vältida:

- Friteeritud toidud, sest tavaliselt sisaldavad need kahjulikke transrasvu. Näiteks friteeritud kartuli toitainetesisaldus on äärmiselt madal. Suure isu korral on kõige kasulikum toorest kartulist ise friikartuleid teha, küpsetades neid ahjus oliivi- või rapsiõliga.

- Koogid ja saiakesed sisaldavad lisaks rasvadele (sageli ka transrasvadele, sest see on odavam) palju suhkrut ja säilitusaineid.

- Kommid, mis koosnevad peaasjalikult rafineeritud suhkrust ja värvainetest. Kommid mõjuvad halvasti veresuhkrule ega ole seega kuidagi kasulikud. Pigem eelistada tumedat shokolaadi või valmistada ise kuivatatud pähklitest-shokolaadist maius.

- Suitsutatud, õigemini suitusmaitseline, toit on kahjulik, sest suitsumaitse annab toidule juurde polüaromaatseid süsivesinikke ehk PAH-ained, mis on vähkitekitavad. Seepärast soovitab EU piirata nende toodete tarbimist.

- Ka kala ja mereannid arvestatakse kahjulike toitude alla juhul, kui nad sisaldavad raskemetalle või teisi toksiine; muidu on kala ja mereannid loomulikult väga kasulikud.
 

http://www.nyttigt.eu

loe ja kommenteeri