Muna mõjutab kaalulangust positiivselt 04 Apr

Üks muna päevas ja vöölt sentimeetrid kaovad. Nii kõlab hiljuti teadusajakirjas Metabolism avaldatud uuringu  kokkuvõte.

Ülestõusmispühadele järgnevalt on see muidugi eriti hea uudis, mis annab põhjuse koksimata munad rõõmsalt ära kasutada ning kasu ka veel vöökohal märgata.

Ameerika Connecticuti ülikooli teadlased lasid keskeas naistel ja meestel, kellel oli ainevahetusega probleeme, süüa kas kolm muna päevas või vastav kogus mõnda muud samasuguse toitainetesisaldusega toiduainet.

Kuigi munasööjad tarbisid kaks korda nii palju kolesterooli kui varem, ei suutnud teadlased 12-nädalase dieedi järel tuvastada suurenenud kolesteroolinäitajaid veres. Selle asemel oli langenud uuringus osalejate vererasvaprotsent ning tõusnud hea kolesterooli ehk HDL-i tase veres.

Teadlased on avastanud, et tervetel inimestel on kontrollfunktsioon, mis liigse kolesteroolitarbimise korral aitab kehal vähendada kolesterooli omastamist.

Mõistlikus koguses muna tarbides on see tervislik toiduaine, mis sisaldab suures hulgas väärtuslikku valku. Munakollases on ka palju rasvas lahustuvaid vitamiine, eriti A- ja E-vitamiini. Munakollane on rasvasem osa ning munavalges on rohkem valku, seepärast on vitamiinid kuhjunud just munakollasesse. Muna toitainetesisaldus sõltub aga kana toidust, seepärast võib vitamiinide hulk munakollases varieeruda.

Teadlased leiavad, et muna hommikusöögiks söömine või selle kasutamine toidus aitab kõhurasvadest vabaneda.

Allikas: tt.se

loe ja kommenteeri