Õlide säilitamise abimees 31 Dets

Foto: Internet

Foto: Internet

Oliivõli, rapsiõli, päevalilleõli – nad on kõik mõnusalt maitsvad ning nende võime paljusid haigusi eemal hoida teeb nad veelgi paremaks. Nende omaduste hoidmiseks tuleb neid aga õigesti säilitada, vastasel korral halveneb maitse ning õli muutub kahjulikuks. Sama kehtib kalamaksaõli kohta, isegi kui seda kapslitena osta.

Taimsed õlid on rikkad kasulike polüküllastamata ja monoküllastamata rasvhapete poolest, mida keha väga vajab. Nende sisaldamine toidus aitab ennetada südame- ja veresoonkonna haigusi ning ka paljusid teisi probleeme. Kui neid õlisid aga valesti sälitada, oksüdeeruvad rasvhapped, isegi kui need õlid sisaldavad rikkalikult E-vitamiini. Oksüdatsiooni tulemusena õli rääsub ning muutub ebatervislikuks.

Peamine on õli päikesevalguse eest hoida, sest valgus hävitab antioksüdeeruvad ained, mis neile õlidele tervise-eelise annavad. Kui hoida õlipudelit paar kuud päikesevalguses, on pooled kasulikest ainetest hävinud. Sarnaselt mõjub õlile ka soojus, hävitades kasulikud ained. Soovitav temperatuur õli säilitamiseks on 15-16 kraadi. Selles soojuses ei toimu oksüdatsiooni ning aroomid tulevad kõige paremini esile. Õli võib säilitada ka jahedamas, kuid temperatuuri kõikumised halvendavad maitset. Vahemeremaades, kus päike ja soojus on igapäevaelu osad, säilitatakse seepärast oliivõli jahedates keldrites. Ehk ka külmkapis hoidmine on hea, kuid ära seda liiga kauaks sealt välja unusta, vaid pane pärast kasutamist kohe oma kohale tagasi.

Pudelist välja valades lase õlil paar minutit enne kasutamist soojas olla. Tume pudel on säilitamiseks küll parem, kuid siiski vähem efektiivne, kui me usume. Päikesevalguse vastu aitab palju paremini metallist pakend. Õli omadustele võib halvasti mõjutada ka transport ning pikaajaline säilitamine, mille käigus ta valguse ja soojaga rohkem kokku puutub.

Kalamaksaõli, milles on suur hulk polüküllastamata rasvhappeid ja Omega-3 rasvhappeid, on päikesevalguse ja soojuse osas veelgi tundlikum. Nimelt oksüdeeruvad Omega-3 rasvhapped väga kergesti ning ka rääsumine on kiire. Seepärast on oluline hoida kalamaksaõli külmkapis. Kalamaksaõlile seltsiks tõsta külmkappi ka maisiõli, sojaõli, päevalilleõli, sest need sisaldavad suurt osa polüküllastamata rasvhappeid, mis nõuavad erilist ettevaatust säilitamisel.

Õlid võivad oksüdeeruda nii meie kehas kui ka sellest väljaspool. Kui süüa suures koguses kalamaksaõli, vajab keha lisandina täiendavalt antioksüdante, seepärast on soovitatav süüa lisaks puuvilja, juurvilja, rohelist teed.

Õli säilivusaeg sõltub õli hoiutingimustest ning õli sordist, kuid üldiselt võib öelda, et õli peaks tarvitama ära 6 kuu jooksul pärast avamist. Sõltumata sellest, mis kasutamise kuupäeva õlipudel näitab, on soovitav pikalt seisnud või just ostetud õli enne tarbimist maitsta, et selgeks teha, kas see on ikka kehtiv või on rääsumise maitset. Kõige parem on õli hoida klaasanumas, et vältida teiste lõhnade ja maitsete imbumist.

Allikas: nyfikenvital.se

loe ja kommenteeri