Pane köögiviljad magama 12 Jul

Köögiviljade ja puuviljade kasvamise ja küpsemise ning selle tulemusena ka nende toitainetesisalduse määravad ära päikesevalgus ning säilituskoht.

Ka pärast saagi korjamist jätkavad köögiviljad ja puuviljad oma päevarütmi. Seepärast on oluline, et säiliks samasugune tasakaal valguse ja pimeduse vahel, nagu oli nende kasvuajal - nii püsib nende toitainetesisaldus kõige optimaalsem. Seda näitas Ameerikas tehtud uuring, mis avaldati ajakirjas Current Biology.
 
Teadlased analüüsisid erinevates valgustingimustes hoitud kapsaste glükosinolaatide sisaldust (tegu on ainega, millel on vähivastane mõju). Kapsaid säilitati kas pidevas valguses, pidevas pimeduses või vahelduvas pimeduses-valguses, kusjuures kõige suurem glükosinolaatide tase oli toatemperatuuril ning vahelduvates valgustingimustes säilitatud kapsal.
 
Külmkapis hoitaval kapsal valgus sama suurt mõju ei avaldanud. Ka salat, spinat, suvikõrvits, porgandid ja mustikad näitasid toitainete osas paremaid tulemusi, kui neid säilitati toatemperatuuril.
 
Nii nagu inimene, tahavad ka taimed stabiilset päevarütmi ning pimeduse saabudes on neil aeg "minna magama". Seepärast oleks ka säilitamisel tark arvestada taimede päevarütmiga, st keeta moosi hommikul, kui toitainetesisaldus marjades on kõige kõrgem.
 
Allikas: http://svt.se
loe ja kommenteeri