Pere ühe laua taha 22 Dets

Foto: healingdream / FreeDigitalPhotos.net

Foto: healingdream / FreeDigitalPhotos.net

Perekonna ühe laua taha sööma saamine vähemalt 5-6 korda nädalas, isegi kui see on raske, on väärt seda katsumust, sest sellel kombel on palju lisaväärtuseid. Eriti tasub sellele mõelda nüüd, jõulude ajal.

Suhtlus ning üksteisest hoolimine
Söögilaua taga on lihtne perekonda üksteisega siduda, koos asju planeerida ning üksteiselt õppida. Hea võimalus jagada päeva jooksul juhtunud sündmusi ning vanematel oma laste suhtes positiivset tähelepanu jagada. Ühine sööming lähendab, suurendab peretunnet ning annab edasi üksteisest hoolivust.

Lapsevanemad on eeskujud
Söömine on hea võimalus lastele sotsiaalseid oskusi, nagu näiteks lauakombed, viisakusreegleid ja etiketti õpetada nagu näiteks oma korra ootamine, rääkiva inimese ära kuulamine. Eelista head eeskuju juhendamisele ja kritiseerimisele.

Uute maitsete testimine
Ärgita lapsi uusi maitseid ja toite proovima, kuid ilma sunduseta. Hea nipp on serveerida lapsele meeldiva toidu kõrvale midagi uut. Uuega harjumine võtab 8-10 korda aega, seepärast ole kannatlik. Proovi valmistada erinevate maade ja kultuuride toitu, lase lastel valida kokaraamatust, veebilehtedelt või ajalehtedest ise uusi retsepte. Lapsi saab kaasata ka sisseostude juurde ning toiduvalmistamisse. Nii kasvavad laste teadmised ning areneb ka maitsemeel.

Lapsed muutuvad iseseisvamaks
Tänapäeval ei oska paljud lapsed toitumist planeerida ega toitu valmistada. Endale ise toidu valmistamise ning küpsetamise oskus tõstab enesekindlust. Seepärast kaasa kogu perekond toiduvalmistamisse, söökide planeerimisse ja sisseostudesse. Lase lastel võtta osa sellest, millega nad sõltuvalt oma vanusest hakkama saavad. Eelkooliealised suudavad rebida salatilehti, lõikuda puuvilja ning lauda katta. Vanemad lapsed saavad kartulit koorida ning tainast segada. Puberteediealine on valmis hakkima, küpsetama ja grillima. Koos töötades saab toit varem valmis ning suureneb ka vastutuse ning koos tegemise tunne.

Vähendab kahjustavat tegevust
Uuringud on näidanud, et perekondades, kes söövad vähemalt 5 korda nädalas koos, puberteediealised lapsed suitsetavad vähem, tarbiva vähem alkoholi ning narkootikume võrreldes peredega, kus süüakse koos kaks või vähem korda nädalas. Ehk isegi kui vanemate lastega on raske ühist aega söömiseks leida, on oluline ühiselt siiski süüa.

Paremad hinded
Lastel, kes söövad sagedamini koos perekonnaga, on ka koolis paremad tulemused. Murdeealistel, kes sõid koos perega vähemalt 4 korda nädalas, olid hinded paremad kui lastel, kes sõid koos vaid kaks või vähem kordi nädalas.

Hoia kokku ning söö tervislikumalt
Kiirtoit ning restorani külastamine on kallim kui kodus valmistatud toit, samal ajal kui kodus valmistatud toit on sageli ka tervislikum.

Nii et kogu pere söögilaua ümber, valmistage koos toitu, veetke lõbusalt aega, tekitage toredaid mälestusi ja traditsioone, mida järgmistesse generatsioonidesse saaks edasi viia!

Allikas: tappa.se

loe ja kommenteeri