Pese salatit ̶ nii väldid salmonelloosi 29 Jaan

Pärast raskeid pühadetoite ning õgimispidusid tahaks süüa vaid salatit ning midagi toorest ja kerget. Sellega peab aga veidi ettevaatlik olema. Taanis alustati riikliku kampaaniaga, mis õpetab taanlasi taas salatilehti enne söömist pesema. Ka Eestis oleks aeg meelde tuletada, et pesemata salat võib kanda endaga salmonellat ja EHECit.

 

Taani toiduameti andmetel on suurenenud haiguste hulk, mida on põhjustanud pesemata köögiviljad.

 

Kui vaatad krõmpsuvat salatit, eksootilisi ürte või värsket rohelist, ei mõtle sa esimesena arvatavasti mitte salmonellast, EHECist ega kampülobakterist. Aga peaksid seda tegema, leiab Taani toiduamet. Nende 2009. aastatest käivitatud uuringute järgi on 5-9 protsendil salatilehtedel salmonella bakter ning kolmel protsendil kampülobakter. Salatit hoolikalt pestes vähendame bakterite hulka aga kuni 80 protsenti.

 

Salmonella, EHEC ning kampülobakter põhjustavad seedehäireid, nagu verine kõhulahtisus,  kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ning palavik. Haigused võivad viia ka liigesekaebusteni ning EHEC tekitada neerukahjustusi. Baktereid on nii kodumaistel kui ka välismaistel taimedel ning selle põhjuseks võib olla musta veega kastmine.

 

Haigusi aitab vältida lihtne nipp:

-         Eemalda kahjustunud lehed ja taimede osad

-         Eralda salat varrest ning lõika maitseained varre küljest lahti

-         Loputa lehti voolava vee all

-         Lase lehtedel kuivada puhtal alusel või kasuta salatikuivatajat.

Alllikas: Expressen.se

loe ja kommenteeri