Pikem elu punase lihata 03 Apr

Punase liha söömist on varem seostatud vähki, südame-veresoonkonna haigustesse ning 2. tüübi diabeeti haigestumise riski suurenemisega. Hiljutises Harvardi ülikooli uuringus vaadeldi nendes haigustest tervenemise tõenäosust ning leiti, et kui süüa nädalas punast liha üle 500 grammi, siis on paranemise väljavaadet seda väiksemad.

Teadlased töötasid läbi 121 342 inimese andmed, kes osalesid kahes suures Ameerika tervise ja elustiili uuringus. Materjali on kokku kogutud 28 aasta vältel, andes nõnda üsna hea ülevaate toitumise ning haiguste vahelistest seosest. Näiteks tehti kindlaks, et punase liha tarbimine võib põhjustada varajast surma. Eelistades tervislikemaid valguallikaid, on võimalik vähendada kroonilistesse haigustesse haigestumise riski ning ennetada varajast surma, leiab Harvardi ülikooli professor Frank Hu.

Tervislikum valik on kala, linnuliha, pähklid, kaunviljad, piimatooted ning täisteratooted. Punase liha probleemiks peetakse kõrget küllastunud rasvhapete sisaldust, lisaks on punasest lihast toodete valmistamisel kasutatud suures koguses soola.

Vahetades punasest lihast tooted kala, linnuliha, pähklite, aedviljade ning täisteratoodete vastu, vähendate oma enneaegse surma riski viiendiku võrra.

Punase liha hulka arvatakse loomaliha, sealiha, lambaliha, ulukiliha.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri