Pitaleivad piknikule kaasa 06 Mai

pitaErinevate täidistega pitaleivad on head nii piknikule kaasa kui tööle kergeks eineks. Kuidas teha ise pitaleiba, mida täidistega täita?

Taigna jaoks:
500 g jahu
30 g värsket pärmi
sooja vett
1 tl soola
1 spl toiduõli

Täidise jaoks:
2 värsket kurki
2 tomatit
3 sibulat
värsket kapsast
2 paprikat
600 g sinki, vorsti, praest jäänud lihalõike vms

Kastme jaoks:
400 g hapukoort
3 küüslauguküünt
soola

Marinaad sibulale:
1 spl äädikat
3 spl vett
pool tl soola ja suhkrut

100 g= 152 kcal

Pärm lahustada väheses soojas vees. Pooles klaasis soojas vees lahustada sool, lisada toiduõli. Lauale kuhjata jahu, teha keskele süvend ja kallata sinna ettevaatlikult pärm. Ettevaatlikult segades hakata lisama soola ja õliga sooja vett. Välja peab tulema elastne taignapall. Katta salvrätiga ja lasta tund aega kerkida. Siis jaotada tainas kanamunast vähe suuremateks pallikesteks. Katta tööpind jahuga ning igaks taignapallikesest rullida 2-3 mm paksused lehed. Laotada lehed kuivale pannile ja küpsetada maksimaalkuumusel praeahju kõige alumisel riiulil.

Kohe kui pitad hakkavad paisuma nagu pall, tuleb nad ahjust välja võtta. See käib kähku – 2-7 minuti jooksul alates ahju panekust. Valmis pitad võib sulgeda kilekotti, nii püsivad nad pehmed.

Täidist võib teha muidugi väga mitut moodi, olgu siinkohal üks võimalus:
kurgid ja tomatid viilutada. Sibul lõigata ratasteks, eraldada rõngad üksteisest ja loputada üle külma veega. Marineerida sibulad. Kapsas ja paprika lõigata väga õhukesteks viiludeks, lisada suhkrut ja soola, segada.
Valmistada kaste – pressida küüslauk pressiga, segada soolaga maitsestatud koorega, võib lisada ka veidi ketšupit.
Liha lõigata väikesteks tükkideks.

Lõigata pital terava noaga üks külg lahti. Määrida sisemus kastmega, panna sisse kapsasalat, kurgi- ja tomativiilud, sibul, lihatükid. Soovi korral lisada veel kastet.
Sobib kaasa võtta piknikule või tööle kergeks lõunaks.

loe ja kommenteeri