Portsjonid kontrolli alla 18 Jaan

Tervislikumaks, saledamaks ja tugevamaks taldrikul olevat porsjonit kontrollides. Milline on aga üldse üks normaalne portsjoni suurus? Kas kuulud nende hulka, kes ei oska parajat kogust määrata?

 

Paljud inimesed söövad toitu liiga suurtes kogustes. Isegi kui taldrikul olev toit on tervislik ning vähese kalorsusega, ei ole soovitav piiramatult süüa.
 
Kui paljud arvavad, et makarone võib söögikorras, mis sisaldab ka liha ja salatit, süüa ca 250-300 grammi, siis naise jaoks, kes just maratoniks ei treeni, on seda ilmselgelt liiga palju.
 
Ideaalne kogus makarone keskmise naise jaoks, kes kaalub ca 65 kilo ning treenib kergelt kolm kord nädalas, on 150-175 grammi. Seepärast tasub oma portsjonite suurused üle vaadata, et koguste kontrollimise abil vabaneda üleliigsetest kilodest.
 
Kui arvad, et sel ei ole tähtsust, siis varem või hiljem paistab söödud toidu kogus ja koostis välja ka sinu vöökohalt. Treenid aga eesmärgiga tugevamaks saada, võib vale toitumine takistada taastumist ning hea kehalise vormi saavutamist.
 
Tavaline viga on liigne teraviljatoodete tarbimine liha ning köögiviljade asemel. Isegi kui teraviljatooted on kasulikud, peab nende söömisega piiri pidama, et nad ei hakkaks asendama köögivilju, mis aitavad kalorite arvu vähendada ning annavad kehale vajalikke mineraalaineid.
 
Treeniv inimene peaks tarbima treeningu järgselt ka õiges koguses valku, et kehal oleks võimalik taastuda.
 
Milline on siis aga õige portsjoni suurus? Kui palju peaks sööma teraleiba ning milline on „tavaline“ kogus šokolaadi? Järgnevad kogused on arvestatud keskmisele naisele, kes kaalub 65 kilo ning treenib kergelt 3 korda nädalas.
 
  • Riis (keedetud): 150–175 g
  • Pasta (keedetud): 150–175 g
  • Lõhe: 90–100 g
  • Maisihelbed: 60 g
  • Kaerahelbed: 50 g
  • Kana: 125–150 g
  • Kartul: 200–250 g
  • Rukkileib: 75–100 g
  • Täisteraleib: 70–80 g
  • Šokolaad: 10–15 g
  • Jäätis: 2,5–3 dl
 
Kui kaalud 65 kilo, ei treeni ning sööd õhtusöögiks liiga palju makarone, siis lisandub sinu vöökohale:
 
  • Süües 150–175 g pastat = 0 kilo aastas.
  • Süües 200 g pastat = + 8 kilo aastas.
  • Süües 300 g pastat = + 11 kilo aastas.
 
Allikas: http://iform.se
loe ja kommenteeri