Puuviljad ja juurviljad infarkti vastu 03 Okt

Oled naine ning muretsed infarkti pärast? Kui tarbid palju antioksüdante ehk puuvilju ja juurvilju, siis peaksid end üsna turvaliselt tundma, sest hiljutise Rootsis tehtud uurimuse kohaselt vähendavad need infarkti riski naistel märkimisväärselt.

Uuringu käigus jälgiti 32 561 naist vanuses 49-83 eluaastat 10 aasta jooksul. Teadlased jaotasid naised viide gruppi selle järgi, kui suure osa nende toidust moodustasid antioksüdandid. Uuringu ajal oli 1114 naisel infarkt. Tulemus näitas, et neil naistel, kes tarbisid kõige rohkem antioksüdante, oli 20 protsenti väiksem infarkti tõenäosus.

Suures koguses antioksüdantide tarbijad sõid ära peaaegu 7 portsjonit puu-ja köögivilju päevas. Need, kes tarbisid kõige vähem, sõid keskmiselt 2,4 portsjonit päevas.

Teadlane Alicja Wolk, kes Karolinska Instituudi juures tehtud uuringus osales, tõdes, et varasemad katsed, kus antioksüdante on toidulisandina tarbitud, on ebaõnnestunud. Mõned uuringud on toidulisandite tarbimise korral näidanud isegi vastupidist efekti - toidulisandeid tarbides infarkti risk hoopis suurenes.

Üks portsjon köögivilju võrdub näiteks ühe tüki kurgiga, 1 tomati, pooliku paprika, kolmandiku sibula, 1 dl brokkoli, 1 porgandi või 1 dl salatiga. Ühe portsjoni puuvilju moodustavad üks keskmise suurusega puuvili või väikesed ploomid, mida loetakse pooleks puuvilja koguseks. 1 portsjon marju on ca 1.5 dl.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri