Ära alahinda toidukordade ajastust! 03 Jul

Salk Instituudi Bioloogiliste Uuringute (Salk Institute for Biological Studies) teadlased rõhutavad, et hommiku-, lõuna- ja õhtusöök on sama olulised normaalse kaalu hoidmiseks nagu söök, mida sööme.

Nende töö tulemused on avalikustatud ajakirjas Cell Metabolism. Teadurid viisid läbi uurimistöö, mis kujutas katset hiirtel, kelle dieet sisaldas suurel hulgal rasvu. Esimesel hiirtegrupil oli lubatud vaid süüa päevasel ajal, teisel grupil puudusid ettekirjutised – nad võisid süüa, millal tahes. Kuigi toidukogused jäid kahe grupi puhul samaks, ei tekkinud esimesel närilistegrupil rasvumist ega teisi ainevahetuse kõrvalekaldeid.

Tulemuse põhjal järeldati, et rasvumine võib olla osaliselt seotud söögiaegade ning füüsilise aktiivsuse omavahelise ebakõlaga. Instituudi professor Satchidananda Panda väidab, et iga inimese kehas tiksub isiklik kell. Näiteks maks ja sisikond töötavad maksimaalsel efektiivsusel ainult kindlal ajal päevast, ülejäänud ajal on nad lihtsalt „uinuvas oleksu“. Need ainevahetuse tsüklid on elulise tähtsusega erinevatele protsessidele, sealhulgas kolesterooli langusele ja glükoosi tootmisele. Vastavalt sellele peaks neid „sisse lülitama“ toidu tarbimise ajal ning „välja lülitama“ toidukordade vahel, või vastupidi. Normaalsed ainevahetuse tsüklid võivad olla häiritud, kui inimene toitub ebaregulaarselt nii päeval kui öösel.

Viimastel aastatel on söögiharjumused muutunud: magama minnakse hilja, toiduvalik on suurenenud ning toitu ostetakse üleliigselt. Eelnevalt kirjeldatud uuring näitab, et limiteeritud „ühekordne“ toitumine võib olla olulisel kohal, et hoida normaalset kaalu.

Allikas: http://geniusbeauty.com

loe ja kommenteeri