Rasvasest toidust loobumine tekitab magusaisu 16 Jaan

Mõned inimesed jäävad heast toidust kergemini sõltuvusse kui teised, näitab Rootsis, Uppsala ülikoolis tehtud uurimus. Katsealusteks olid rotid, keda võõrutati rasvasest toidust, kuid tavalise menüüga harjumine kujunes keeruliseks pideva magusaisu ning ärevustunde tõttu.

Sarnaselt narkootikumidele aktiveerib ka maitsev toit aju premeerimissüsteemi. Toit, mis sisaldab külluslikult suhkrut või rasva, võib põhjustada narkosõltuvusega võrreldavat käitumist. Näiteks suureneb magusaisu, kui inimene proovib magusast toidust loobuda.

See seletaks, miks osadel inimestel tekitab pikaajaline toitumisharjumuste muutmine probleeme.

Uuringu käigus jälgiti rotte, kellel oli pikaajaliselt võimalik süüa toitu, milles oli palju rasva ja suhkrut. Eesmärk oli simuleerida kaasaegsele ühiskonnale omaseid võimalusi, kus inimestel on pidevalt võimalik tarbida rasvast või magusat toitu.

Kuigi mitte kõik rotid ei muutunud suhkrusõltuvuse tõttu ülekaaluliseks, juhtus see siiski paljudega. See tähendab, et mõned rotid on eriti tundlikud magusate või rasvaste toitude suhtes ning neil tekib ka ülekaal. Nii nagu inimestel, on ka teatud rottidel suurem risk ülekaalu tekkimiseks.

Kui rasvane dieet asendati rottide tavalise toiduga, suurenes ülekaalulistel rottidel isu suhkru järele, normaalkaalus rottidega seda ei juhtunud. Ülekaaluliste rottide magusaisu oli nii suur, et nad peaaegu loobusid tavalisest toidust kolmeks nädalaks, avaldas uuringu autor Johan Alsiö ühe kurioosse fakti.

Uuring näitas, et samal ajal olid ülekaalulised rotid ärevuses, mis sarnaneb narkosõltlaste abstinentsisümptomitega: suurenenud vajadus narkootikumi järele, masendus ning vähenenud huvi teiste naudingute järele.

Tulemus näitab selgelt, et teatud indiviidid on eriti tundlikud rasvase ja magusa toidu suhtes ning neil tekib sellest sõltuvus. Põhjused võivad olla erinevad, näiteks pärilikud faktorid, mis juhivad aju premeerimissüsteemi. Ülekaaluliste rottide ajus oli uurijatel võimalik identifitseerida molekulaarseid kõrvalekaldeid, sarnaseid erinevusi oli varem märgatud ka ülekaaluliste ning normaalkaaluliste inimeste juures.

Varasemad sarnased katsed on näidanud, et narkomaanidega sarnaselt vajavad rasvasest ja magusast toidust sõltuvusse sattunud inimesed üha suuremaid koguseid, nii et ajus tekiks piisavalt tugev naudingu stimuleering.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri