Ülirikkalik hommikusöök rikub ilusa eesmärgi 26 Mai

On teada tõde, et hommikusöök tuleb süüa rikkalik, et nälg hiljem näpistama ei tikuks. Paraku peavad sellise tegumoe järgijad nüüd pettuma, sest uuringud on tõestanud, et rikkalikust hommikusöögist nälja peletamiseks ei piisa. Kes soovib kaloreid põletada, peab säästmisega alustama juba hommikul.

Eksperdid vaidlevad juba pikemat aega hommikusöögi mõju üle kaalu langetamisel. Kas hommikusöök peab olema võimalikult rikkalik, et peletada päeva jooksul tekkida võivat isu? Või on parem hommikune toidulaud minimalistlikult katta? Või tuleks minna äärmustesse ja hommikusöök üldse vahele jätta? Kõikidele seisukohtadele võib vajadusel vastuväiteid leida.

Müncheni kliinikumis töötava toitumisteadlase Volker Schusdziarra ümber koondunud meeskond on lahendusele sammu võrra lähemale nihkunud, väites: kes hommikul palju sööb, tunneb rikkalikule hommikusöögile vaatamata terve päeva tavalist näljatunnet. Kaloreid tarbivad napi hommikusöögiga leppinud päevas isegi vähem.

Ajakirjas Nutrition Journal avaldatud artiklis lükkasid Schusdziarra ja tema kolleegid ümber laialt levinud arusaama, nagu võiks rikkalik hommikusöök asendada teisi toidukordi. Sõltumata hommikusöögist loobumisest või selle suurusest, tarbisid 380 uurimise all olnud inimest ülejäänud päeva jooksul umbes sama palju toitu. Süües hommikul teistest 400 kalorit rohkem, tarbitakse ka päevas hommikusöögi vahele jätnutega võrreldes 400 kalorit rohkem. Ainsa positiivse tagajärjena märkisid teadlased ära tõiga, et hommikusöögi tõttu jäetakse ennelõunane snäkk ära, kuid see ei korva hommikusi lisakaloreid.

Alustage dieediga juba hommikul

Uuring tegi korrektiive ka teises levinud arusaamas: hommikusöögist loobujad ei kompenseeri kaotatud kaloreid suurema lõuna- või õhtusöögiga. Schusdziarra vaadeldavas grupis oli 280 ülekaalus ja 110 normaalkaalus inimest. Kõik osalejad täitsid 10-14 päeva jooksul personaalset toitumispäevikut. Uuriti päevas keskmiselt tarbitud energia hulka.

Schusdziarra uuring oli eriline, sest inimesi ei võrreldud üksteisega, vaid kõrvutati iseendaga. Kasutatud meetod võimaldas võrrelda päevi, kus uuritav sõi korraliku hommikusöögi, päevadega, kus hommikusöök üldse ära jäi.

Uurijad sõnasid: „Kes päevas vähem kaloreid tarbida soovib, peab säästmisega alustama juba hommikul.“ Uuringu tulemusi ei maksa aga äärmuslikul kujul ellu rakendada. Hommikusöögist loobumise asemel tuleks optimeerida oma päevaseid söögikordi, et süüa korraga vähem aga väiksemate vahedega. Näiteks süüa viis korda päevas puu- või köögivilju. Üksnes nii on võimalik oma toitumisharjumustes kestev muutus ellu viia.

Allikas: stern.de

loe ja kommenteeri