Šokolaad teeb erksaks (1) 09 Sep

KommikarpTume šokolaad on imeliselt maitsev, magus ja väga ergutav. Seepärast tasub väsimustunde tekkides haarata tumeda šokolaadi järele. Lisaks muudab tume šokolaad meeleolu rõõmsamaks ehk iga šokohoolik leiab kindlasti hea põhjuse, miks selle maiuse järele haarata.

Küll on uuringud näidanud, et see kaitseb südame-veresoonkonna haiguste ning vähi eest. Vähemalt kord nädalas šokolaadi süües vähendad oma ajuverejooksu riski 22% võrreldes nendega, kes kunagi šokolaadi ei söö. Lisaks aitavat väike tükk tumedat šokolaadi ka kehakaalu kontrolli all hoida, sest tükk tumedat šokolaadi enne sööki vähendavat söögiisu. Ja see pole veel kõik, USA Harvardi ülikooli teadlased avastasid, et šokolaad pikendab meie eluiga.

Ka kroonilise väsimuse käes kannatajatele võiks soovitada tumedat šokolaadi 45 grammi päevas, sest see kogus peaks aitama väsimust eemale peletada, näitab Inglismaal tehtud uuring. Uuringu käigus anti testijatele kolm 85% kakaosisaldusega šokolaaditükki päevas. Need, kellele anti aga samas koguses piimašokolaadi, muutusid hoopis väsinumaks.

Uuringus osalejad kannatasid kroonilise väsimuse all, mis ei kao ka piisava une ja puhkusega. Teadlaste arvates selgitavad tumeda šokolaadi positiivset mõju selles sisalduvad polüfenoolid, mis suurendavad ajus sisalduvat serotoniini.

Tume šokolaad sisaldab steariinhapet, mille seedimine võtab aega ning seepärast saadetakse ajju täiskõhutunde signaale, mille tõttu ei suuda sa seda väga palju süüa. Lisaks on see raskesti seeditav ning seetõttu ei suuda keha kõike seal leiduvat rasva omastada.

loe ja kommenteeri