Söö lihtsalt ja odavalt (1) 08 Dets

Foto: www.fotoakuten.se

Foto: www.fotoakuten.se

Nõuanded odavaks toitumiseks, mis aitavad kaalust alla võtta ning jätavad rahakotti raha ka garderoobi uuendamiseks, kui vanad riided on liiga suureks jäänud.

  • Söö täisterakaerahelbeputru linaseemnetega ja muna. Odav ja kiudaineterikas hommikusöök koos vajalike antioksüdantidega.
  • Leivakate on kallis. Kui sööd putru, ei pea sa kallist leivakatet ostma. Odav on ka naturaalne jogurt ja müsli. Kui sa ei suuda aga võileibadele vastu panna, siis leivakattena on sobivad ja odavamad alternatiivid kodujuust erinevate maitsetaimedega.
  • Parim ja odavam vahepala on puuvili ning näiteks pähklid-mandlid. Või veidi naturaalset jogurtit kuivatatud puuviljade ja kõrvitsaseemnetega.
  • Kui õhtul soovid midagi näksida, on soovitav mitte süüa veresuhkrut tõstvat toitu, sest muidu suureneb rasva salvestamine öösel. Keedetud muna ning köögiviljakangid ja oliivid on hea valik. Kui aega on vähe, sobib ka peotäis pähkleid ja tass teed.
  • Salati valmistamiseks kasuta rohelise salati asemel peakapsast ja porgandeid. See on odavam ning sisaldab rohkem kiudaineid ja vitamiine. Pitsasalat hapendatud kapsaga seisab mitu päeva.
  • Keeda suur hulk tomatikastet, mida pane väikeste portsjonitena sügavkülmikusse. Hiljem saad kasutada seda pastakastmeks, pajaroa põhjaks või teha sellest tomatisuppi.
  • Osta suured külmutatud köögiviljade pakendid. Hea ja odav toit, mida on hea kasutada pajaroogades, suppides, pastakastmetes, gratäänides ning toidu kõrvale lisandiks. Ka suures pakendis külmutatud marjad võivad olla odavad. Neid on hea kasutada maitsestamata jogurti kõrvale, teha smuutisid, pudru juurde või magustoiduks.
  • Liha on sageli kallis. Osta selle asemel odavat kala, näiteks sügavkülmutatud heiki, värsket räime, mis on nii odav kui ka kasulik.
  • Peoroaks sobib terve kana, mida müüakse sageli odavamalt. Maitsesta maitseainete ja soolaga ning küpseta ahjuvormis, milles on ca 1 cm vett ja puljongikuubik, 170-kraadises ahjus ca 1,5 tundi. Esmalt rinnak üleval ning poole aja möödudes pööra kana ümber, et rinnafilee oleks all, nii tuleb liha mahlasem. Serveeri koos ahjus küpsetatud juurviljadega.
  • Magustoidud tulevad maitsvad õuntest, pirnidest, kaerahelvestest, pähklitest, kookosest ja šokolaadist. Need toitained pole kallid ning varieerimisvõimalusi on mitmeid, näiteks õunapirukas kaerahelbesegu katte all, praetud pirnid röstitud pähklitega, väikesed kookospallid jne.
  • Joogid on sageli kallid ning lisaks sisaldavad ka palju kaloreid. Kasuta tavalist kraanivett, lisades sinna sidrunit või kurki või apelsinilõike. Rohelist teed võid juua 3 korda päevas, mis aitab veidi ka kaalulangusele kaasa.

Nõuanded kokkuhoiuks:

  1. Rahakotti ei tee tühjaks mitte kallis peotoit, vaid igapäevased väikesed kulutused, mis lõpuks kõige rohkem raha kulutavad.
  2. Loobu saiakestest ja kookidest ning valmistoidust.
  3. Võta endale kodus valmistatud söök tööle kaasa nii sageli kui võimalik
  4. Külalisi kutsudes korraldage ühine söögivalmistamine, kus on ära jagatud, kes mida kaasa võtab.
  5. Osta võimalikult vähe poolfabrikaate.
  6. Tee üks päev nädalas supipäev ning üks päev köögiviljapäev.
  7. Küpseta ise täisteraleiba.
  8. Tee ise müslit.

Allikas: tasteline.com

loe ja kommenteeri