Söö vastavalt oma kehatüübile 14 Jun

Foto: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Foto: m_bartosch / FreeDigitalPhotos.net

Kõigil meil on erinevad vajadused ning see kehtib ka toidu kohta. Kui sööd vastavalt oma kehatüübile, saad kiiremini saledamaks, energilisemaks ja tervemaks, kirjutab expressen.se.

Olemas on kolm peamist kehatüüpi: lühike ja kurviline ehk endomorfne kehatüüp, pikk ja sale ehk ektomorfne ning atleetlik laiade õlgade ning saleda taljega ehk mesomorfne kehatüüp. Sageli ei ole inimesed ühest konkreetsest tüübist, enamikel inimestel on mesomorfne kehatüüp ning jooni teistest tüüpidest. Kui soovid oma keha olukorda muuta, tuleb eelkõige lähtuda oma kehatüübist

MESOMORFNE KEHATÜÜP:

Laiad õlad ja kitsas talje, sageli lühike või keskmise pikkusega. Ainevahetus on üsna kiire, mis teeb kaalu hoidmise ning lihaste säilitamise lihtsaks. Mesomorfse kehatüübiga inimesel on suur arv kiireid lihaskiude, mis muudab nad kiireteks ning võimaldab kiiresti ja lihtsalt lihaseid arendada.

MESOMORF PEAKS SÖÖMA:

Punast liha, muna, kala, linnuliha, mahla, aurutatud riisi, pika keeduajaga pastat, magustamata müslit ja kartulit.

MESOMORF PEAKS VÄLTIMA:

Kiirtoitu ning rafineeritud toitu, kuna nende toitainete sisaldus on väga madal. Vältima peaks ka suhkrut ning kiireid süsivesikuid, kuna need takistavad rasvapõletust ning vähendavad tulemuslikkust.

Treenitud inimene on oma hea vormi saanud hea toiduga, kuid kindlasti on asju, mis vahel ununevad. Näiteks on oluline süüa veidi aega enne treeningut. Kui tegemist on vastupidavustreeninguga, siis 1,5-2 tundi enne treeningut ning jõutreeningu puhul, kus rõhk ei ole rasvapõletamisel, 1-1,5 tundi enne treeningut.

Lisaks on oluline süüa kohe pärast treeningut, mis tagab kiire taastumise. Nimetatud toidukord peaks sisaldama rasva, valku ja süsivesikuid ning pärast treeningut peaks valgu kogus olema vähemalt 30-40 grammi.

EKTOMORFNE KEHATÜÜP:

Tavaliselt pikka kasvu ja sale, neil on sageli kiire ainevahetus ning kõik söödud toidu põletab keha ära. Enamik modelle, nii naised kui mehed, on oma kehatüübilt ektomorfid. Neil on suur hulk aeglasi lihaskiude, mis teeb nad vastupidavaks, kuid neil on raske saada endale suuri ja tugevaid lihaseid.

EKTOMORF PEAKS SÖÖMA:

Oliivõli, rapsiõli, muna, kuivatatud puuvilja, pähkleid, seemneid, mahla, pastat, riisi, kartulit, juurvilja, šokolaadi ja mett.

EKTOMORF PEAKS VÄLTIMA:
Snäkse, magusaid jooke, komme.

Kui soovid kaalus juurde võtta, ära mingil juhul söö tühje kaloreid magusate jookide, küpsetiste ning kartulikrõpsude näol, sest kaal küll tõuseb, kuid kilod kogunevad kõhu ümber ning see mõjub halvasti tervisele, suurendades südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski.

Kui on soov kaalus juurde võtta, peaks suurendama kasuliku toidu hulka ning sööma vähemalt viis korda päevas, suurendama toidus kasuliku rasva osakaalu ning panema rõhku jõutreeningule.

ENDOMORFNE KEHATÜÜP:

Sageli lühemat kasvu kui teised kehatüübid ning neil on kergem kaalus juurde võtta. Lisakilod kogunevad tavaliselt kõhule, tagumikule ja jalgadele. Ainevahetus on keskmine või veidi aeglasem kui teistel kehatüüpidel. Nende kehatüüp võimaldab kasvatada suuri ja tugevaid lihaseid.

ENDOMORF PEAKS SÖÖMA:

Pähkleid, seemneid, kala, puuvilja, aedvilja, metsloomaliha, muna, kaerahelbeid, kaunvilju.

ENDOMORF PEAKS VÄLTIMA:
Suhkrut, rafineeritud toitu nagu näiteks pulbrist valmistatud kartulipuder, saia ning maitsetugevdajatega maitsestatud toitu, sest see suurendab söögiisu. Vältima peaks ka transrasvu ning kunstlikke suhkruasendajaid, sest ka need suurendavad isu.

Endomorfse kehatüübiga inimene peaks nii kaalust alla kui ka kaalus juurde võtmiseks sööma mitu korda päeva. Kui soov on kaalus alla võtta, on seda lihtsam planeeritud kalorikoguste jälgimine, mida sagedamini päevas süüa, sest kui veresuhkur langeb liiga madalale, on võimatu sellele isule vastu panna. Endomorfi puhul on kiire ning kestva kaalualandamise võtmeks suurem valkude ning väiksem süsivesikute hulk. Oluline on tarbida ka rasva, tervislikku rasva ning selle kogust mitte liiga palju vähendada.

loe ja kommenteeri