Süsivesikud pole saatanast (2) 13 Apr

Üha enam kogub populaarsust madala süsivesikusisaldusega dieet ning varsti ei julge inimesed pasta söömise peale enam mõeldagi, kuigi tegelikult ei pea me süsivesikuid kartma. Vähemalt senikaua, kuni need ei pärine suhkrust.

LCHF, Atkins ja Paleo on nende dieetide nimed, mis soovitavad süsivesikute tarbimisest täielikult loobuda või tarbimist drastiliselt vähendada. 90ndate aastate rasvahirmust on saanud hirm, mis ütleb, nagu meie keha ei vajakski tegelikult süsivesikuid, kuid see on täiesti vale.

Meie aju vajab süsivesikuid iga päev - kui me seda talle ei anna, tuleb tal seda ise toota. Lühiajaliselt ei ole oht suur, kuid pikaajaline mõju kehale on ebatervislik.

Süsivesikud annavad meile jõudu ning sisladavad kiudaineid, mis on meie organismile vajalikud. Toidus peab leiduma puuvilja, juurvilja, täisteratooteid, riisi, leiba, kartulit - nii suurendad kehale antavate kasulike toitainete hulka, mis on pikaealisuse garandiks.

Need, kes soovivad kehakaalu langetada, peavad süsivesikute tarbimist jätkama, kuid mõelda tuleb portsjonite suurusele ning teha õigeid valikuid, eelistades täisteratooteid suhkrule ja tühjadele süsivesikutele. Lisaks sellele on oluline ka igapäevane liikumine.

Süsivesikud tekitavad näljatunnet, mistõttu ei ole puuvili kõige parem vahepala, sest pärast õuna söömist võid tunda end näljasemana kui enne. Sobivateks vahepaladeks on avokaado, kodujuust, kohupiim, pähklid või muna, sest need täidavad kõhtu veresuhkru taset tõstmata.

Toitumist tuleb vaadelda pikemas perspektiivis. Mõtle, kuidas sooviksid ülejäänud elu toituda, ning väldi kiirete lahenduste otsimist. Kaalulanguse aluseks on oma keha signaalide registreerimine ning nende mõistmine.

Väike ülekaal

Kui ülekaal on väike, võid süüa rohkem süsivesikuid, kuid vali hea kvaliteediga kasulikke toitaineid sisaldavad süsivesikud. Peotäis pastat, riisi või kartulit on sobiv kogus. Eelista täisteratooteid, sest need täidavad hästi kõhtu ning hoiavad veresuhkru taseme ühtlasena. Arvesta sellega, et süsivesikud, mida keha ära ei kasuta, talletuvad rasvana. Seepärast on tark süüa süsivesikuid hommikul ja päeval, vähem aga õhtul. Vähendades süsivesikute hulka, vähendad ka kalorite kogust, mis on kaalulanguse juures oluine. Loobudes karastusjookidest, mahlast, saiast, kommidest ja kookidest, oled oma eesmärgile juba palju lähemale nihkunud.

Suur ülekaal

Suure ülekaalu puhul tuleks süsivesikute tarbimist piirata. Tarbi vaid aeglaseid süsivesikuid, mida sisaldavad täisteratooted, juurviljad ning puuviljad. Alguses tasub loobuda mõneks ajaks pasta, riisi ja saia söömisest, et vähendada söögiisu. Edaspidi võid neid tarbida, kuid senisest väiksemas koguses. Kui oled oma soovkaalule lähedal, võid portsjone suurendada. Proovi süüa regulaarselt ja kindlatel kellaaegadel.

Kui sa treenid

Kui oled alustanud ka treeningutega, siis treeningpäevadel tasub süüa tavapärasest veidi rohkem. Söö suurem eine päeval, mitte õhtul, sest energiat vajad sa päeval, mitte õhtul televiisori vaatamiseks või magamiseks.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri