Suhkur ja suhkruasendajad (2) 11 Jun

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Foto: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net

Suhkur vähendab ümarusside eluiga ning ameerika uurijad on kindlad, et see kehtib ka teiste loomade ja inimeste puhul. Lisaks suhkruasendajad, mille veelgi halvemast mõjust on palju artikleid kirjutatud. Mida siis peaks tegema, kui magusaisu siiski sellest teadmisest üle ei lähe, kirjutab giviktkoll.se.

Üha enam toidu tootmise ettevõtteid kasutavad oma toitudes maisisiirupit kui puuviljasuhkrut. Kuid puuviljasuhkru suur sisaldus tõstab näiteks meeste vererõhku, eriti kui seda esineb magustatud jookides ning kiirtoidus. Ameerikas on peamiseks inimeste tarbitava kalorite hulga suurenemise põhjuseks magustatud joogid ning 9 protsenti nende toiduga omandatavast energiast tuleb just fruktoosist. Kui 10% toidust on suhkur, ei saa see toit ju olla tervislik.

Kui me saame fruktoosi aga puuvilju süües, on see hea, sest puuviljades on kogus nii väike, et see ei avalda meie tervisele halba mõju, kui tegemist ei ole just diabeetiku või väga ülekaalulise inimesega. Mustikad, vaarikad ning teised värvilised marjad on väga tervislikud, sest sisaldavad suures koguses antioksüdante.

Kui toitud värsketest marjadest ning eriti kui tarbid neid palju erinevaid, lisaks tugevat värvi aedvilju, siis võid kindel olla, et sinu keha omastab vajalikus koguses fütokemikaale. Kuna kasulikud fütokemikaalid asuvad just taime värvipigmendis, on oluline süüa tugeva värvusega puuvilju, aedvilju ja marju.

Liiga palju fruktoosi võid omastada aga näiteks puuviljamahla tarbides. Kui sööd puuvilja, omastab keha ka kiudaineid, mis aitavad reguleerida insuliini vabanemist. Puuviljamahl ei sisalda aga kiudaineid ning sisaldab suures koguses fruktoosi, mis läheb otse kehasse.

Uuringud on näidanud, et suhkur vähendab ümarusside eluiga 20%. Põhjuseks peetakse suhkruga käivituva insuliinikoguse tootmist, mis blokeeris teisi elu pikendavaid molekulaarseid protsesse. Antud uuringut soovivad teadlased nüüd läbi viia ka rottide peal.

Paljud meie hulgast kasutavad kunstlikke suhkruasendajaid ning paljud uuringud on näidanud, et need on organismile ohtlikud ning vähki tekitavad. Kunstlike suhkruasendajate eeliseks on peaaegu olematu kalorite sisaldus. Nende negatiivne külg on meie isu ja magusaisu mõjutamine soovitule vastupidises suunas. Kui probleeme on oma isude ohjamisega, peaks kunstlikest suhkruasendajatest ning toitudest, mis seda sisaldavad, kauge kaarega mööda kõndima.

loe ja kommenteeri