Suitsumaitseline toit võib olla tervisele kahjulik 15 Aug

LõheSuitsumaitsega toit nagu näiteks vorstid, kalad, supid, snäkid on tarbijate hulgas populaarsed, kuid nüüd soovib EL toituaineamet EFSA uuringut, kuidas nimetatud maitseainete kasutamine tervist mõjutab. Seni on uuritud nelja ainet ning kolm nendest ei saanud heakskiitu . Lisaks on avastatud, et puuduvad täielikult uuringud nende tarbimise pikaajalisest mõjust tervisele. Teadlased on aga avastanud, et suure annuse saanud rotid on jäänud haigeks.

Suitsuaroome lisatakse sageli ka valmistoidule nagu lihaga pajaroad, lihapirukad või aedviljad. Lisatud suitsuaroomid pintseldatakse või piserdatakse toidule või kastetakse toit sinna sisse. Traditsioonilist suitsetamist kasutatakse väga harva. Mõned suitsuaroomid on Euroopas kasutusel juba 1960ndatest, kuid alles nüüd on EL alustanud nende mõjude uurimist tervisele.

Järgnevad suitsuaroomid, mida veel edasi uuritakse:
• Unismoke, turustaja Unilever. Pöögi ja tamme kondenseeritud suits.
• Zesti smoke code 10, turustaja Mastertaste, mis kuulub Ameerika ettevõtete gruppi Kerry Group. Hikkoripuu puidu ja tamme kondenseeritud suits.
• Scansmoke PB1110, tootja Taani Brøste, mis kuulub globaasesse keemiakontserni Azelis. Tamme kondenseeritud suits.

Heakskiidu sai toode Smoke Concentrate 809045, tootja Symrise.

EFSA uuringu järgi on suurimad suitsuaroomiga toidu tarbijad Euroopas sakslased ja rootslased, põhjuseks arvatavasti varasemad traditsioonid. Itaalias on harjumus süüa kuivatatud sinki, samas kui Skandinaavias on suitsutatud lihatooted levinumad, sest suitsutamist kasutati konserveerimismeetodina. Külmkappide ja sügavkülmade levides see vajadus kadus ning järele on jäänud vaid suitusmaitse vajadus.

Üheks suitsuaroomi kasutamise pooltargumendiks on ka tavalise toidu suitsutamisel tekkivad terviseriskid, mida põhjustavad vähki tekitavad polütsüklilised aromaatsed süsivesinikud. Suitsulõhna kondenseerumisel on võimalik teatud lisandid eemaldada, kuid EFSA poolt tellitud uuring näitab, et ka suitsuaroom sisaldab polütsüklilisi aromaatseid süsivesinikke, kuigi lubatud koguses.

Kuigi ainete sisaldus võib olla väiksem, kasutatakse suitsuaroome liiga paljudes toodetes. Varem suitsutati vaid vorsti, sinki ja kala, kuid nüüd lisatakse aroome ka kartulikrõpsudesse ning teistesse toodetesse, mis muudab aroomi omastatava koguse tervise jaoks kahjulikuks.

Allikas: svd.se

loe ja kommenteeri