Suur rasvavale 15 Sep

Ameeriklane Ancel Keys tuli 1950-ndatel välja hüpoteesiga, et toidus leiduv rasv põhjustab veresoonte lupjumist. Tema uuring toitumise ja südame-veresoonkonna haiguste esinemise seose kohta kuues riigis, mis väidetavalt toetas hüpoteesi.

Tegelikult oli uuring tehtud 22 maal ning need 16, mis hüpoteesi ei toetanud, jäeti tulemusest kõrvale. Inglise teadlane John Yudkin, kelle alternatiivne hüpotees oli, et suhkur on peamine südame-veresoonkonna haiguste põhjus, ei saanud tänu Keysi poolsele mustamisele oma uurimusele laiemat kõlapinda.

See pani alguse suurele rasvahirmule kogu Läänes. Algas rasva eemaldamine naturaalsetest toitainetest ning väherasvaste toodete võidukäik. Rasval on toidus aga kaks olulist osa. Esmalt kui maitsetugevdaja ning teiseks täiskõhutunde tekitaja. Rasva eemaldamine toidust andis hea äriidee toiduainetööstustele. Maitse tugevdamiseks hakati lisama erinevaid suhkrutooteid ning kuna rasvavaene söök ei täitnud sama hästi kõhtu, tarbiti rohkem toitu.

Suurenes rasvumine, diabeet, südame-veresoonkonna haigused ning vähk. See omakorda suurendas ravimifirmade tööd, sest kõrge vererõhk, diabeet ning kõrge kolesterooli tase vajavad igapäevaseid kalleid ravimeid. Majanduslikult on nende probleemide jätkumine kasulik, sest nüüd on võimalik müüa ka rasvavaeseid dieedimeetodeid/-vahendeid.

Inimene on geneetiliselt loodud rasva tarbima, mitte sööma rafineeritud süsivesikuid nagu suhkur. Pärast seda kui ameerika toitumissoovitusteks oli tarbida rohkem süsivesikuid nagu suhkrustatud hommikuhelbed ja erineva kattega võileivad (valged leivad) peekoni ja muna asemel, on keskmine kehakaal tõusnud 20 kilo võrra.

Glükoosi on võimalik kehal toota vaid süsivesikutest ning pankreas toodab insuliini, et rakud saaksid glükoosi omandada. Liigne glükoos salvestatakse kehas rasvana. Liiga suures koguses süsivesikute tarbimine viib selleni, et pankreas toodab liigses koguses insuliini, ta kurnatakse selle käigus üle ning tekib diabeet.

Seepärast on soovitav toituda siiski võimalikult naturaalselt, mitmekesiselt, tarbides ka kasulikke rasvu ning kiirete süsivesikute asemel eelistada täisteratooteid.

Allikas: www.ystadsallehanda.se

loe ja kommenteeri