Taimetoitlaste eluiga on pikem 09 Jul

Suur Ameerikas tehtud uuring, milles osales 73 000 inimest, näitas, et taimetoit lisab elueale rohkem aastaid kui traditsiooniline lihatoit.

Uuringu viis läbi Ameerika Seitsmenda Päeva Adventistide Kogudus. Varasemad testid on näidanud, et Kalifornia koguduse taimetoitlased elavad keskmiselt 4 aastat kauem kui "lihasööjad". Pika eluea põhjuseks peetakse tervislikumat elustiili: nad ei suitseta, söövad taimset toitu, neil on ühine usk ning ühtekuuluvustunne ning nad on füüsiliselt aktiivsed.

Kalifornia Loma Linda ülikooli teadlased võrdlesid lihasööjate ja taimetoitlaste eluiga. Kuus aastat väldanud uuringus osales 73 000 inimest. Uuringu alguses andsid osalejad teada oma toitumisharjumustest ning seejärel jagati nad nelja gruppi: taimetoitlased, kes ei söö loomseid saaduseid; lakto-ovo-vegetariaanid, kes söövad piimatooteid ja muna, peskovegetaarlased, kes söövad kala, kuid mitte liha; pooleldi taimetoitlased, kes söövad liha maksimaalselt kord nädalas.

Kõige pikem eluiga oli peskovegetaarlastel, kellele järgnesid harilikud taimetoitlased ning seejärel lakto-ovo-vegetariaanid. Uuringust tuli välja, et need, kes sõid taimetoitu, vähendasid surmariski 12 protsenti, võrreldes nendega, kes tarbisid regulaarselt liha.

Varasemad uuringud on näidanud taimetoidu seost krooniliste haiguste ning 2. tüübi diabeedi, rasvumise, metaboolse sündroomi, südame-veresoonkonna ning kõrge vererõhu riski vähenemise vahel.

Uuringust tuli ka välja, et taimetoit avaldas paremat mõju just meeste tervisele. Seega, ükskõik millise taimetoitluse liigi sa valid, kindel on see, et taimne toit on tervisele kasulikum kui liha või poolfabrikaadid. Kõik ei peagi taimetoitlasteks hakkama, kuid tarbitava lihakoguse vähendamine ja kala eelistamine avaldab tervisele kahtlemata positiivset mõju.

Teadmiseks

Seitsmenda Päeva Adventistid söövad süsivesikuterikast leiba, müslit, pastat ja riisi, sageli just täisteravarianti 6-11 portsjonit päevas. Köögivilja, puuvilja ja marju 7-9 portsjonit päevas, piimatooteid või taimetoidualternatiivi 2-4 portsjonit päevas, kaunvilju, pähkleid ja seemneid 2-4 portsjonit päevas, rasva ja õlisid 2 supilusikatäit päevas. Nad väldivad alkoholi, kohvi, teed ning teisi kofeiini sisaldavaid jooke.

Antud usulahku kuuluvatel inimestel on pikem eluiga ning neil on 50 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda südamehaigustesse, teatud vähivormidesse, insulti ja diabeeti.

Allikas: http://sund.nu

loe ja kommenteeri