Tervislikum öötoit 06 Dets

Tassike teedKui sa pole just vastsündinu või öötööline, siis on parem öisest söömisest loobuda. Loomulikult sa tead seda. Kuid kui sa siiski pead öösel sööma, annaksime mõned soovitused.

Inimesele on kõige kasulikum magada ja süüa regulaarsetel aegadel. Meie keha on loodud öösel magama ja päeval sööma. Kui toitumisharjumused on halvad ning lisaks sööd ka öösel, on oht ülekilode tekkele. Öösöömine ei tähenda ainult ülekilosid, vaid ka kõrget vererasvade taset, peavalusid ning teisi ebameeldivaid kõrvalmõjusid. Seepärast on oluline mõelda, mida sööd ning millal.

Üldine unetus suurendab söögiisu ning just isu magusa järele. Suur hulk magusat viib aga ebaühtlase veresuhkruni, mis pikas perspektiivis võib põhjustada ainevahetushäireid, ülekaalu ning teise tüübi diabeeti. Mõned väidavad, et peale kella 18 ei ole soovitav süüa ning kõik, mis sa pärast seda suhu topid, muutub rasvaks. Õhtuti on ainevahetus inimestel küll veidi aeglasem, kuid siiski mõjutab kogu ööpäevane söödavate kalorite hulk, mitte söögiaeg. Loomulikult võid õhtusööki süüa pärast kella 18 või süüa vahepala, kuid ära tarbi oma suuremat osa kalorite kogusest just õhtul, sest sel ajal ei suuda keha nii suurt kogust energiat põletada võrreldes päeval varem söömisega.

Mõned meie hulgast peavad aga öösel sööma näiteks vahetustega töö tõttu. Umbes 1/3 inimestest ei tööta tavapärasel 8-17 tööajal ning umbes 10% töötab öösel. Sel ajal on aga oluline valida võimalikult tervislik toit, et keha saaks hakkama ebaregulaarsete söögi- ja uneaegadega.

Öösel töötades on ööpäevarütm häiritud ning tuntakse end sagedamini väsinuna võrreldes inimestega, kel on tavapärane tööaeg. Ka ainevahetus ning isu on häiritud, mis võib viia peavalude ning halvemal juhul läbipõlemiseni. Vahetustega töötajatel on sageli soolestikuprobleemid, nad on ülekaalulised ning vererasva tase on kõrgem võrreldes normaalsel ajal töötajatega. Need terviseprobleemid mõjutavad loomulikult ka teisi eluga seotud põhjuseid nagu näiteks stress, halvad toitumusharjumused, suitsetamine ning vähene liikuvus.

Kui oled sunnitud öösel sööma, on tark valida vahepaladele sarnanev toit ning kasulik on pärast öötööd süüa hommikusööki, et oleks parem uni. Noored ning treenitud võivad öötööl olles siiski vajada rohkem toitu.

Nõuanded öösel töötajale:

  • Väldi söömist kella 2.00 ja 6.00 vahel.
  • Peamine söögikord peaks olema päeval, isegi kui töötad öösiti.
  • Proovi süüa iga päev samadel aegadel kui vähegi võimalik.
  • Söö enne magama minemist hommikusööki.
  • Kui pead öösel sööma, vali väike portsjon ning soovitavalt soe söök/jook.
  • Vali näiteks banaan, aedviljasupp, jogurt, jämedateraline leib singiga, kodujuust, puuvili, juust.

Öötöölisele sobib paremini madala glükeemilise indeksiga toit, mitte kiired süsivesikud. Seepärast peaks baasained olema täisteratooted, lisaks veidi valku, näiteks kana või kala ning köögiviljad. Palju väikesi söögikordi jaotatuna kogu ööpäeva peale on kasulikum kui mõned, kuid selle eest suured söögikorrad.

Allikas: Tasteline.com

loe ja kommenteeri