Tõsine itaalia tomatikaste (1) 09 Sep

itaalia tomatikasteUnustage ära, et  ühte ausat tomatikastet  võiks teha ketšupiga või konservtomatitega. Teeme ikka nii nagu päriselt käib.

2 spl extra virgin oliiviõli

1 keskmine sibul, hakitud

3-5 küüslauguküünt, peenelt viilutatud

½ – 1 kl hakitud värsket basiilikut

½ kl punast veini

1 spl suhkrut

Soola, pipart

850 grammi purustatud või viilutatud küpseid tomateid

1 spl sidrunimahla

3 spl brändit

Tomatitelt võta kuuma veega koor maha. Kui pressida purustatud tomatid läbi sõela, nii et seemned välja jäävad, tuleb kaste vähem mõrkjas, kuid sellega on tükk tegemist, nii et ka seemnetega on tulemus väga maitsev.

Kuumuta sibulaid oliivõlis madalal kuumusel, lisa küüslauk ja hakitud basiilika, kuumuta veel 5 minutit kaane all. Võta kaas ära, lisa vein ja keeda kokku umbes poole jagu (st keeda nii kaua, kuni esialgsest kogusest on pool alles).

Lisa tomatid, suhkur,  sool ja pipar ja hauta 15 minutit. Mida kauem kuumutad ja vedelikku aurustub, seda intensiivsema maitse saad. Brändi ja sidrunimahla võiks lisada 3-4 minutit enne tulelt võtmist.

Soovi korral võib kastmesse lisada oliive, kappareid, hakitud peterselli.  Isegi 3-5 hakitud anšoovist annavad huvitava maitsenüansi.

Antud kogust on lihtne suurenda, toiduainete hulka proportsionaalselt suurendades, ainult küüslauku pole vaja lisada rohkem kui 5 küünt. Tee korraga rohkem valmis ja külmuta sügavkülmas sobiva suurusega portsjonitena – hiljem on seda lihtne mikrolaineahjus või veevannil üles sulatada.

loe ja kommenteeri