Uued toiduained tekitavad allergiat 08 Dets

Toiduainetööstus leiutab kogu aeg uusi lisandeid ning toitaineid, millega meie toitu rikastada, kuid need tekitavad ka uusi allergiaid. Mõned allergilised reaktsioonid võivad olla eluohtlikud.

Näiteks 18-aastasel Katja Jonsällil Rootsist tekkis poole tunni jooksul näole punane lööve, seejärel tüdruk oksendus ning  muutus kontaktivõimetuks. Katjat tabas allergiašokk ehk anafülaktiline šokk. Hilisemad allergiatestid näitasid, et neiu polnud allergiline muna, jahu, piima ega pähklite vastu, vaid haigusnähu põhjustas aine nimega lupiin.

Katja oli söönud Taanis toodetud värsket pastat, mis otseselt lupiini ei sisaldanud, kuid piisab, kui lupiinijahu on kasutatud kohas, kus pastat toodeti, ning inimene muutub selle suhtes väga tundlikuks. Lupiiniseemned on kõrge valgusisaldusega, taim kuulub liblikõieliste hulka ning on suguluses maapähklite, sojapähklite, herneste, läätsede ja kikkerhernestega. Lupiiniseemnetest jahvatatakse jahu, mida kasutatakse nagu sojajahugi erinevates toitudes.

Söödavat lupiini ei tasu segi ajada meie aedades kasvava lupiiniga, mis on mürgine.

Lupiini on toitudesse hakatud lisama jälle viimasel ajal, kuid see ei ole väga levinud. Ka lupiiniallergia on tegelikult haruldane. Euroopa Liidu otsuse kohaselt peab toidus sisalduv lupiin olema pakendil kindlasti eraldi välja toodud.

Viimastel aastatel on allergeenina hakanud levima kašupähklid ehk cashewnuts. Kašupähkleid kasutatakse näiteks tomati ja juustuga pastakastmes, et kastmele õiget konsistentsi anda.

Toitainete allergia puhul esineb erinevaid sümptome alates sügelusest suu ümber kuni ekseemi ja astmani välja. Allergiašokk tabab õnneks ainult üksikuid.

Allikas: http://unt.se

loe ja kommenteeri