Valge riis suurendab vanadusdiabeedi riski 12 Aug

RiisKui soovid vältida diabeeti, vali valge riisi asemel täisterariis. Hiljuti Ameerikas läbi viidud uurimus näitas, et inimesed, kes söövad liiga palju valget riisi, haigestuvad suurema tõenäosusega diabeeti.

Uurijad, kellest mitmed on seotud Harvardi School of Public Health’iga Bostonis, on uurinud toitumise ning haiguste vahelist seost, mis baseerub 40 000 mehe ning üle 157 000 naise uurimisel.

Uued tulemused näitasid, et valge riisi sage tarbimine suurendab 2. grupi diabeedi riski, nn. vanadusdiabeeti. Inimesed, kes tarbivad rohkem kui viis portsjonit valget riisi nädalas, suurendavad oma riski haigestuda diabeeti tervelt 17 protsenti, näitab ajakirjas Archives of Internal Medicine publitseeritud tulemus.

Pruuni riisi söömine samas vähendab riski. Süsivesikute puhul on soovitatav tarbida täisteratooteid töödeldud süsvesikute, näiteks valge riisi asemel. Teisisõnu – uurimuse tulemused olid üsna ootuspärased. Valge riis on kõrge glükeemilise indeksiga, kui riisi töödeldakse, kaovad ka paljud toitained.

Uuringu tulemused toetavad toitumissoovitusi, kus soovitatakse valida täisteratooteid. See kehtib leiva, helveste, teravilja, pasta ja riisi puhul. Diabeedi vältimiseks on oluline roll aga ka ülekaalust hoidumisel ning regulaarsel liikumisel.

Allikas: www.svd.se

loe ja kommenteeri